Spelregels
Laatst aangepast: Nov 1 2022, 14:23:15


1. Overzicht

Grand Prix Racing Online is een online Internet spel in de wereld van de Formule 1, waar je een eigen team controleert en leidt. Aanwerven van je rijder, technische directeur en personeel. Onderhandelen met sponsors en vorm eventueel met andere managers een team. Vind de beste afstelling voor je wagen voor de kwalificatie en de wedstrijd, de beste strategie en wordt de beste manager door de titel in de Elite groep te winnen!

1.1 Speltype

Het hoogste niveau dat je kunt bereiken in dit spel is Elite. Op het niveau eronder vind je 5 Master groepen, gevolgd door 25 Pro groepen, 125 Amateur groepen en tenslotte 625 Rookie groepen. Al deze groepen vormen een pyramide met bovenaan Elite, gevolgd door Master, Pro, Amateur en tenslotte Rookie. Als nieuwe manager begin je automatisch in een Rookie groep en moet je jezelf een weg banen naar de Elite groep om zo als ultieme uitdaging deze groep te winnen en Wereldampioen te worden.

1.2 races

Elke week, op dinsdag- en vrijdagavond om 20:00 (CET) (Centraal Europese Tijd = GMT+1) wordt er een wedstrijd gesimuleerd, die je “live” kan volgen in je webbrowser terwijl je met de andere managers kan praten op het forum of in onze chatruimte.

1.3 Wordt een Manager

De eerste stap is jezelf te registreren. Tijdens de registratie geef je je echte naam (van je identiteitskaart), een geldig emailadres op en je kiest een paswoord voor je account. Eens de registraite gedaan wordt je in een Rookie-groep geplaatst en kan je beginnen met je managerscarriere. Als je gedurende een race of tijdens korte pauze tussen seizoenen registreert wordt je op de "wahtlijst" geplaatst to de race of seizoensupdate gedaan is. Houdt er rekening mee dat je registratie onderwerp van een onderzoek kan zijn op een later moment.

1.4 De eerste stappen

Je start in één van de Rookie groepen, het laagste niveau in het spel. Indien je voor de eerste race van het seizoen begint, ontvang je: 30.000.000$, een standaard- (en redelijk slechte) rijder en een wagen van niveau 1. Indien je van start gaat in een reeds lopend seizoen wordt het bedrag dat je zal ontvangen verminderd, afhankelijk van het aantal resterende wedstrijden in het seizoen. Spendeer je geld verstandig; het enige geld dat je vanaf nu zal ontvangen zijn de inkomsten die je verdient met je prestatie als manager.

1.5 Punten

Er wordt gebruik gemaakt van het oude Formule 1 puntensysteem waar de managers op positie 1-8 respectievelijk 10-8-6-5-4-3-2-1 punten krijgen.

2. Voorbereiding op de wedstrijd

Vooraleer je kunt deelnemen aan een wedstrijd, moet je een aantal zaken doen zodat je goed voorbereid bent en een kans maakt om goede resultaten neer te zetten.

2.1 Update wagen

Hier kun je geld uitgeven om onderdelen van je wagen aan te passen of te vervangen. Je mag zelf kiezen in hoeverre je de wagen aaanpast en op welke manier. Het scherm toont het huidige karakter van je wagen alsook het niveau en de slijtage van de verschillende onderdelen. Volgende aanpassingen zijn beschikbaar:

• Niets, het onderdeel laten zoals het is.
• Koop een nieuw onderdeel van een lager niveau (slijtage gaat naar 0%)
• Koop een nieuw onderdeel van hetzelfde niveau (slijtage gaat naar 0%)
• Koop een nieuw onderdeel van een hoger niveau (slijtage gaat naar 0%)
• Downgrade” naar een lager niveau (slijtage vermindering % is zichtbaar voor je dit doet)

De “Totale kostprijs” onderaan het scherm zal steeds het totaal geven van al de wijzigingen die je wens te door te voeren. Je ziet onderaan ook je huidige geldbalans.

Opmerking: Eenmaal je een upgrade hebt gedaan, kan je geen enkel onderdeel meer wijzigen tot na de volgende wedstrijd. Dus doe al je updates in één keer.

2.2 Oefenrondes & Kwalificatie

Wanneer je tevreden bent met de voorbereiding van je wagen voor de volgende wedstrijd, kan je naar het circuit gaan. Bovenaan dit scherm vind je de resultaten terug van alle rondjes die je gedaan hebt, met de afstelling die je hebt gebruikt, de rondetijd en de tijd die je rijder heeft verloren door fouten.

Aan de linkerkant van het scherm zie je het circuit waar de wedstrijd wordt gereden en de eigenschappen ervan. Het geeft ook de beste kwalificatietijd en rondetijd in een wedstrijd weer.

Links onderaan vind je de weersvoorspelling voor het hele weekend terug, wat handig kan zijn voor je bandenkeuze en je latere pitstop strategie.

Tijdens de oefensessie heb je 8 rondes voor het vinden van de beste afstelling voor je wagen. Je kiest de afstelling en bandenkeuze per ronde. De risico-instelling is enkel van belang bij de kwalificatieronde. Kies enkel je kwalificatieronde als je tevreden bent met je afstelling, want na deze ronde kan je geen oefenrondes meer doen.

Na elke oefenronde zal je rijder informatie geven hoe dichtbij de afstelling van de wagen zijn, bij wat hij wil dat het is. Sommige rijders zijn beter dan andere om de perfecte afstelling te vinden, dus hier zal je moeten experimenteren om de beste afstelling te vinden.

Eenmaal je al je oefenrondes hebt gebruikt of tevreden bent met de afstelling, kies je kwalificatieronde. Kies zorgvuldig je banden type, want dit type van band zal je moeten gebruiken voor de rest van het “Grand Prix” weekend, inclusief de wedstrijd. De risico-instelling heeft enkel effect op deze kwalificatieronde, experimenteer om de beste keuze te vinden.

Hierna moest je de 2de kwalificatie rijden. Deze is echter met brandstof aan boord, namelijk de hoeveelheid waarmee je de wedstrijd start, en is dus ook trager. Het resultaat van beide kwalificatierondes geeft je finale kwalificatietijd. Er is geen mogelijkheid meer om oefenrondes te rijden of feedback te verkrijgen van je rijder. Je kunt de afstelling van je vorige kwalificatieronde verkrijgen door “Verkrijg Kwalificatie 1 Afstelling" aan te klikken, of je kan deze afstelling nog wijzigen moest je denken een betere te hebben. Kies de hoeveelheid brandstof voor het eerste stuk van je wedstrijd (stint), kies het risico en rij je 2de kwalificatie.

Je kunt je huidige startpositie bekijken op de “Start Grid” pagina.

Opmerking: Elke oefenronde kost je 50.000$ en elke kwalificatieronde 100.000$.

2.3 Racerisico's en rijdersenergie

Iedere rijder heeft een speciaal atribuut genaamd rijders energie. Het definieerd de conditie van de rijder en is direct verbonden met hoe hard een piloot kan 'pushen' de volgende race. Hoe hoger je risk settings zijn in de race, hoe sneller zijn conditie zal dalen gedurende die race. Wanneer je energie op 0% komt te staan zal je rijder alsof er geen risks staan en met tragere rondetijden tot gevolg. Afhangende van hun skills, ziijn sommige piloten beter in het behouden van hun energie gedurende de race. Aan de andere kant zijn sommige circuits meer belastend dan andere voor de rijders. Het is belangrijk te weten dat weinige piloten in staat zijn een ganse race te rijden met maximum risks! Tussen de koersen in zal je rijder langzaam aan terug energie opbouwen. Het is belangrijk voor u om te achterhalen hoe snel hij terug energie opbouwt en welke risico's hij aankan in de volgende race zonder op nul terug te vallen. Het energie niveau zal geen effect hebben op practise, qualifying en testing, Alhoewel je rijder ietwat energie zal verliezen tijdens qualif.

2.4 Race-afstelling & strategie

Hier bevestig je jou wagen afstelling en je strategie voor je wedstrijd. Je kunt ofwel de afstelling van je eerste kwalificatieronde of van je tweede kwalificatieronde kiezen, of een nieuwe afstelling. Hier bepaal je ook de hoeveelheid brandstof waarmee je de pit verlaat na elke stop, en welk banden type je in de pit op de wagen zet. Je beslist ook hoeveel moeite je piloot zal doen om in te halen, zijn positie te verdedigen, snelle rondetijden te zetten en hoeveel risico hij neemt bij technische defecten en bij de start van de wedstrijd.

Eenmaal je tevreden bent met alle instellingen voor de wedstrijd, bevestig je deze. Je kan deze bevestiging doen zoveel je wil tot het einde van de kwalificaties, welke 1u30min is voor de start van de wedstrijd.

Denk eraan, je kiest de hoeveelheid brandstof waarmee je start in de 2de kwalificatieronde, dus deze kan je niet meer wijzigen. Je bandenkeuze werd gedaan in de 1ste kwalificatie, dus hier heb je enkel keuze tussen regenbanden en de keuze die je toen hebt gemaakt.

2.5 Banden

Elk seizoen kan je een contract tekenen bij één van de zes bandenleveranciers: Pipirelli, Yokomama, Dunnolop, Badyear, Michelini and Bridgerock. Managers in rookie en amateur kunnen enkel Pipirelli (de goedkoopste leverancier) gebruiken en hun contract zal automatisch worden getekend bij het begin van het seizoen. Wanneer een contract getekend is, kan het niet worden geannuleerd of veranderd in het huidige seizoen. Elke leverancier geeft je verschillende types van band voor elke droge race: Extra Zacht, Zacht, Medium, Hard en ook een Regenband. Hoe zachter de band, des te sneller je zal gaan, maar ook hoe minder afstand je ermee zal afleggen alvorens hij versleten is. Je moet zelf berekenen en uitzoeken hoe lang een type band meegaat.

2.6 Brandstof

Niet elke wagen verbruikt evenveel brandstof, en niet elke rijder verbruikt evenveel. Dit laatste hangt af van hun rijstijl. Je moet zelf uitzoeken hoeveel brandstof je wagen en rijder verbruiken om zo de beste mogelijke strategie uit te denken. Hoe meer brandstof aan boord, des te trager je wagen.

2.7 Opmerkingen over strategie

• Bij regenweer wordt er verondersteld dat heel het circuit nat is
• Logischerwijze is de prestatie van een bandentype, afhankelijk van de temperatuur
• Sommige rijders kunnen meer risico’s nemen dan andere, zonder dat het gevolg heeft
• De hoeveelheid brandstof in de tank die je voor een pitstop kiest, is de hoeveelheid waarmee je wagen de pit verlaat.
• In geval jouw auto meer dan de ingevulde hoeveelheid benzine aan boord heeft zal er geen benzine bijgevuld worden (of uit weg gedaan worden)
• In geval je Qualif1 gereden hebt, maar niet Qualif2 afgewerkt, mag je toch deelnemen aan de race, maar start je achteraan de grid, met je setup van Qualif1 en 80 liter benzine als standaard in je tank.int.

2.8 Tijdslimiet voor kwalificaties, wedstrijd afstelling en strategie

De deadline voor kwalificaties, wedstrijdafstellingen en strategie is 1 uur en 30 minuten voor de start van de wedstrijd. Na deze limiet kan je geen wijziging meer doen.

2.9 Server beschikbaarheid en uitstel van een wedstrijd

Indien gedurende een lange tijd de server niet beschikbaar is, of indien in de laatste twee uur van de kwalificatie-deadline de server niet beschikbaar is, dan kan de wedstrijd worden uitgesteld. De admins zullen dit evalueren en aan de hand van volgende criteria zoals tijd van onbeschikbaarheid en de oorzaak ervan kan de wedstrijd worden uitgesteld:

• de kwalificatie-deadline wordt met 2 uur verlengd en de wedstrijd zal dus evenveel tijd later plaatsvinden
• de wedstrijd wordt 24 uur uitgesteld
• de wedstrijd wordt uitgesteld volgens het wedstrijdschema (dus volgende dinsdag of vrijdag)

3. Personeel

Voor elke wedstrijd heb je de kans om een nieuwe îloot of Technisch Directeur aan te schaffen. Piloten en Technische Directeurs nemen hun beslissing tussen 19:00 en 21:00 CET op maandag en donderdag. Het kost je steeds 500.000$ om een openbaar bod te doen op een piloot of Technisch Directeur, en iedereen kan een bod doen op een lid van de staf zolang als de “waarde” (“overall”) niet te hoog is voor de groep waar men inzit. Let op, zodra je een bod doet, moet je de 500.000$ betalen en je krijgt het geld niet terug als je het bod intrekt of verwijderd. Als de deadline eindigt, zal de staf naar alle biedingen kijken en beslissen op een basis van verschillende factoren (die je zelf moet ontdekken) wat het beste bod is. Als je succesvol bent in het huren van een nieuwe piloot of Technisch Directeur, zal je als compensatie voor de vervanging van de huidige, de helft van het loon moeten betalen voor het resterend aantal wedstrijden waarvoor deze een contract had.

3.1 Rijder

Je rijder heeft een “waarde” die gebaseerd is op een combinatie van zijn vaardigheden. Deze vaardigheden bepalen een verschillend aantal factoren in het spel, waaronder het meest logische: hoe snel ze met een wagen kunnen rijden. De snelheid waarmee hij kan rijden is niet dezelfde in elke situatie, en sommige rijders zijn mogelijks beter dan andere afhankelijk van de wedstrijdcondities. Een rijder is niet enkel belangrijker op het circuit: sommige rijders hebben andere vaardigheden en zijn mogelijk een betere investering. Het is jouw keuze welk type rijder je wenst, en hoe de verschillende vaardigheden een invloed kunnen hebben tijdens het seizoen. De volgende limieten van “waarde” gelden voor de volgende groepen:

• Managers in Master kunnen geen contracten aanbied aan rijders met een waarde hoger dan 160
• Managers in Pro kunnen geen contracten aanbied aan rijders met een waarde hoger dan 135
• Managers in Amateur kunnen geen contracten aanbied aan rijders met een waarde hoger dan 110
• Managers in Rookie kunnen geen contracten aanbied aan rijders met een waarde hoger dan 85

Indien bij de start van een nieuw seizoen, de rijder van een gedegradeerde manager naar een lagere groep boven de maximum waarde van die groep zit, dan zal de rijder je verlaten. Hetzelfde geldt voor Rookie managers die niet promoveren naar de Amateur groep en die een rijder hebben met een hogere waarde dan 85.

Indien het contract van je rijder is afgelopen en je hebt geen nieuwe aangenomen voor de volgende wedstrijd, dan zal je niet kunnen kwalificeren en deelnemen aan die volgende wedstrijd!

Als rijders ouder worden, zullen ze ook bepaalde vaardigheden verliezen na elke wedstrijd en dit vanaf de leeftijd van 35. Hoe ouder ze worden, des te sneller ze hun vaardigheden verliezen. Bij het begin van elk seizoen beslissen, rijders die veel wedstrijden hebben gereden en rijders die ouder dan 38 zijn, of ze op het einde van dat seizoen zullen stoppen. Hun beslissing om op pensioen te gaan zal in hun profiel zichtbaar zijn.

3.2 Technisch directeur

De Technisch Directeur is een belangrijk onderdeel bij het opstellen van je team. Ook deze hebben een “waarde” die een algemeen idee geeft van hun kunnen. De O&O vaardigheden beïnvloeden de afstelling van je wagen, maar natuurlijk hebben ze allen een verschillend effect op de verschillende onderdelen. De Pitstop Coördinatie heeft invloed op de pittijd van je wagen tijdens een wedstrijd. De opties om een Technisch Directeur een contract aan te bieden zijn dezelfde als deze bij een piloot; behalve dat je hun contract niet kan vernieuwen. Dit is omdat ze geen training kunnen krijgen zodat het voor andere managers niet eerlijk zou zijn om een Technisch Directeur een contract van lange duur te geven.

Technische Directeurs hebben ook een leeftijdslimiet, maar het verschil met piloten is dat zij geen vaardigheden verliezen naarmate ze ouder worden. Bij het begin van het seizoen beslissen Technische Directeurs met vele wedstrijden en Technische Directeurs ouder dan 70, of ze op het einde van dat seizoen zullen stoppen. Hun beslissing om op pensioen te gaan zal in hun profiel zichtbaar zijn.

De volgende limiet is er voor Technische Directeurs en gelden voor de verschillende groepen:

• Managers in Master kunnen geen contract aanbieden aan Technisch Directeurs met een waarde hoger dan 120
• Managers in Pro kunnen geen contract aanbieden aan Technisch Directeurs met een waarde hoger dan 90
• Managers in Amateur en Rookie kunnen geen contract aanbieden aan Technisch Directeurs.

Indien bij de start van een nieuw seizoen, de Technisch Directeur van een gedegradeerde manager naar Master of Pro een waarde heeft boven de maximum waarde voor deze groep, dan zal de Technisch Directeur deze verlaten. Hetzelfde geldt voor een gedegradeerde manager naar Amateur onafhankelijk van zijn waarde.

3.3 Bieden op personeel en de beslissingen (transfermarkt )

Wanneer je een nieuwe piloot wil of je wilt de oude vervangen, dan moet je een bod doen op de beschikbare piloten. Hetzelfde geldt voor de Technische Directeur.

Je kunt maximum 4 biedingen doen voor de deadline van de beslissing, maar denk eraan dit kost elke keer 500.000$ (afhankelijk van het tijdstip van je bod) en om een bod te veranderen moet je het oude bod verwijderen en een nieuw doen, wat ook weer de kosten met zich meebrengt. Het heeft geen belang aan wie je het bod doet; je kunt 3 biedingen doen op piloten en 1 op een Technisch Directeur, of 2 keer op piloten en 2 keer op Technische Directeurs. De maximum bonus welke je kan aanbieden hangt af van je saldo. Heb je een negatieve balans, dan zal je geen bonussen kunnen aanbieden.

Wanneer je een bod doet, mag het tekengeld niet meer dan 300% van het aangeboden loon zijn. Indien je geluk hebt dat er 2 piloten je bod aanvaarden, dan zal deze met de hoogste prioriteit worden aanvaard en de andere wordt automatisch verwijderd.

Piloten en Technische Directeurs nemen hun beslissing tussen 19:00 en 21:00 CET op maandag en donderdag (1 dag voor de wedstrijd) en op dat moment kan je geen bod doen. Voor meer informatie wanneer de volgende beslissing wordt genomen, kan je best steeds de pagina van “Je huidige biedingen” bekijken.

3.4 Personeel en gebouwen

Naast je rijder en mogelijks een Technisch Directeur, heb je nood aan algemene medewerkers en gebouwen. Deze medewerkers zijn niet voorzien als een aantal, maar als een niveau van vaardigheden. Sommige vaardigheden zijn wisselend afhankelijk van bepaalde gebeurtenissen, dingen die je doet (of niet doet). Andere vaardigheden kan je trainen. Hoe beter je medewerkers zijn, hoe meer loon je zal betalen. Je kunt je medewerkers slechts eenmaal per wedstrijd trainen en dit is gelimiteerd door het niveau van je gebouwen. Het gemiddelde niveau van je gebouwen bepaalt de limiet van hoe hoog je de medewerkers kan opleiden. Dit betekent ook dat indien je medewerkers hebt voor het maximale niveau van je huidige gebouwen en je verlaagt een gebouw, dat de vaardigheden van je medewerkers langzaam zullen dalen. Medewerkers zijn belangrijk voor de verschillende stappen van het converteren van “test-punten” naar nieuwe karakteristieken van je wagen, maar ook voor pit stops en sponsor contracten.

Je start zonder gebouwen en hoe beter deze worden, des te meer betaal je ook voor hun onderhoud. Je kunt een gebouw eenmaal per wedstrijd opwaarderen of verlagen. Als je verschillende gebouwen wil veranderen, dan moet je dit gelijktijdig doen (zoals je dit doet bij de onderdelen van je wagen). Gebouwen kunnen helpen bij O&O, engineering en het verbeteren van pitstops of commerciële aspecten. De gebouwen die helpen bij O&O en engineering werken samen op een dezelfde manier als de O&O-vaardigheden van de Technisch Directeur. Door de tijd heen zullen deze gebouwen verslechteren en wil je deze op dezelfde hoogte houden, dan dienen deze opnieuw te worden opgewaardeerd.

Volgende limieten voor de gebouwen zijn van toepassing op volgende groepen:

• Managers in “Master” kunnen geen gebouwen kopen met een niveau hoger dan 80
• Managers in “Pro” kunnen geen gebouwen kopen met een niveau hoger dan 60
• Managers in “Amateur” kunnen geen gebouwen kopen met een niveau hoger dan 40
• Managers in “Rookie” kunnen geen gebouwen kopen met een niveau hoger dan 20

Indien bij de start van een nieuw seizoen een manager degradeert naar een lagere groep en gebouwen heeft die boven de limiet zitten van die groep, dan zullen de gebouwen automatisch worden verkocht aan de helft van de aankoopprijs.

4. Onderzoek & Ontwikkeling, gebouwen en testen

4.1 Wagen karakteristieken

Je wagen heeft drie bepaalde waarden: vermogen (P=Power), bestuurbaarheid (H=Handling) en versnelling (A=acceleration). Een circuit heeft deze karakteristieken op dezelfde manier. Een wagen met een bepaalde waarde zal beter presteren op een circuit met dezelfde karakteristieken. Individuele onderdelen bepalen de wagen, bvb, hoe beter de motor, hoe meer punten je krijgt voor vermogen. De 11 verschillende onderdelen hebben allen een verschillende toegevoegde waarde aan het totaal van de wagen. Als alle onderdelen van hetzelfde niveau zijn, dan is je wagen uitgebalanceerd (B=balanced). Door te testen en door O&O kan je extra punten verkrijgen voor je wagen karakter.

4.2 Testen

Tussen de wedstrijden kan je testen. Testen kan om 2 redenen worden gedaan. De eerste reden is om enkele zaken van dit spel beter te begrijpen. De andere reden is om je wagen verder te ontwikkelen. Testen geeft je testpunten. Deze testpunten worden omgezet, via een aantal tussenstappen, naar wagen karakter punten. Deze punten worden dan toegekend aan de onderdelen van je wagen en zij zullen je wagen sneller maken. Testen heeft ook een gevolg voor je rijder zijn vaardigheden, alsook voor de vaardigheden van je Technisch Directeur en je personeel. Je kan verschillende malen testen tussen de wedstrijden door. Bvb. Je kan testen, je wagen upgraden, en opnieuw testen. Het testen kost je 1.000.000$ per sessie en heeft gevolgen voor de slijtage van de onderdelen van je wagen. Je kunt niet testen indien er een onderdeel is met meer dan 90% slijtage of wanneer je balans negatief is.

4.3 Test sessie

Wanneer je testrondes doet, kan je de wagen afstellen zoals dit is bij het oefenen. Je kunt ook een prioriteit geven, die een focus stelt om kennis te vergaren van je wagen. De focus “test wagen limiet” (=test car limits) zal je niet veel kennis doen vergaren, maar zal je wel een goede ronde tijd geven. De focus “afstellingen” (=setup tuning) zal je uitleg geven i.v.m. de afstelling van je wagen. Je kan maximum 100 ronden rijden in maximaal 10 sessies. Je moet zelf kiezen hoelang (hoeveel ronden) je sessie is, met een minimum van 5 en een maximum van 50. De start- en stopronde worden niet meegerekend. Indien je brandstof op is of je banden versleten zijn voor het einde van je sessie, of anders gezegd indien je niet al je ronden kan rijden van die sessie, dan zal het totaal aantal ronden van die sessie toch worden afgetrokken van het resterende aantal testronden dat je kan doen.

4.4 Onderzoek & Ontwikkeling

Als je testronden rijdt, verkrijg je kennis over je wagen op de drie vlakken: vermogen, bestuurbaarheid en versnelling. Deze kennis is te zien in testpunten. Het aantal testpunten dat je verkrijgt, is afhankelijk van de focus die je zet bij het testen, het aantal rondes dat je rijdt, je piloot, je technisch directeur en je medewerkers. Wat volgt is een automatisch proces, dat je testpunten omzet in wagen karakter punten. In detail uitgelegd is het ongeveer zo. Je test en krijgt punten. Vervolgens rij je een wedstrijd en na de wedstrijd is kennis (automatisch) overgedragen in nieuwe ideeën (O&O-punten). Deze conversie hangt af van je TD, je medewerken en je gebouwen. Je moet geen TD of gebouwen hebben om aan Onderzoek&Ontwikkeling te doen. Na elke wedstrijd worden je nieuwe O&O-punten omgezet in engineering punten. De (automatische) factor hier is opnieuw afhankelijk van je Technisch Directeur, je medewerkers en je gebouwen. Opnieuw, je moet geen Technisch Directeur of gebouwen hebben om aan productie te doen. Na elke wedstrijd worden deze punten dan (automatisch) omgezet in nieuwe onderdelen, klaar om op de wagen te installeren (wagen karakter punten). Het succes van deze stap hangt af van de hoeveelheid punten je al door testen verkregen, per wagen karakteristiek. Hoe meer punten je al had, hoe moeilijker het is om nieuwe punten verkrijgen.

Het is belangrijk te weten dat de punten die je verkrijgt door het testen, O&O en engineering langzaam verminderen over tijd. Als je stopt met testen, zullen de extra wagen karakteristieken dalen tot 0. Natuurlijk, de andere wagen karakteristieken van de onderdelen worden hierdoor niet beïnvloed. Er is geen limiet op het totale aantal extra punten wat je kunt verkrijgen door testen en O&O. Deze punten worden overgedragen aan het einde van een seizoen, maar je zal er wel enkele verliezen voor het begin van het nieuwe seizoen.

5. Financiën

Er zijn verschillende manieren in dit spel om geld te verdienen en we raden aan om zoveel mogelijk geld vast te krijgen!

5.1 Sponsors


Sponsors betalen een vastgelegd bedrag per wedstrijd. Het is aan u om met sponsors te onderhandelen. De manier waarop je onderhandelt en het type van sponsor waarmee je onderhandelt, zal bepalen hoeveel geld ze je willen geven. Daarom stellen ze vragen omtrent je plannen en denk hier dus aan vooraleer je een antwoord geeft. Elke sponsor heeft verschillende eigenschappen:

• Financiën: Geeft hun rijkdom weer.
• Verwachtingen: Dit is hoe goed ze verwachten dat een team, waarmee ze onderhandelen, presteert.
• Geduld: Hun geduld. Hoe meer geduld ze hebben, hoe hoger de kans is dat ze compromissen willen maken in het contract tijdens de onderhandeling.
• Reputatie: Hun reputatie. Een hogere reputatie, des te minder kans je hebt om een onverwachte verrassing te krijgen.
• Imago: Hun algemeen imago op de sponsormarkt.
• Onderhandeling: Geeft een idee hoe vlot een onderhandeling zal lopen.

Een sponsor die zich terugtrekt, of het contract verbreekt, hebben beiden een directe oorzaak uit de onderhandeling met die sponsor. Na elke wedstrijd zal de sponsor het geld betalen, en afhankelijk van je resultaten, kan het zelfs zijn dat je een extraatje erbij krijgt!

5.2 Racekosten

Elke wedstrijd betaal je loon aan je rijder, je Technisch Directeur, je medewerkers en onderhoudskosten voor je gebouwen. Dit extra bovenop de kosten die je hebt gemaakt bij het updaten van je wagen. Details ivm betalingen kan je terugvinden in de "wedstrijd analyse" en de "historiek economie" pagina.

5.3 Race-inkomsten

Na elke wedstrijd word je beloond voor je startplaats en je eindpositie in de wedstrijd, afhankelijk van de groep waarin je rijdt. Hoe hoger je eindigt, hoe meer geld je verdient. Het inkomen voor je startplaats wordt volgens volgende tabel uitgedeeld:

PlEliteMasterProAmateurRookie
01.$2.500.000$2.000.000$1.500.000$1.000.000$500.000
02.$2.250.000$1.800.000$1.350.000$900.000$450.000
03.$2.000.000$1.600.000$1.200.000$800.000$400.000
04.$1.850.000$1.480.000$1.110.000$740.000$370.000
05.$1.800.000$1.440.000$1.080.000$720.000$360.000
• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •
36.$250.000$200.000$150.000$100.000$50.000
37.$200.000$160.000$120.000$80.000$40.000
38.$150.000$120.000$90.000$60.000$30.000
39.$100.000$80.000$60.000$40.000$20.000
40.$50.000$40.000$30.000$20.000$10.000
Het inkomen van de wedstrijd zelf wordt berekend volgens de 90%-afgelegde-afstand-regel (zie hieronder) en volgende tabel:

PlEliteMasterProAmateurRookie
01.$22.000.000$18.000.000$15.000.000$12.000.000$8.000.000
02.$21.620.513$17.671.795$14.710.256$11.748.718$7.800.000
03.$21.341.026$17.443.590$14.520.513$11.597.436$7.700.000
04.$21.061.538$17.215.385$14.330.769$11.446.154$7.600.000
05.$20.782.051$16.987.179$14.141.026$11.294.872$7.500.000
• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •
36.$12.117.949$9.912.821$8.258.974$6.605.128$4.400.000
37.$11.838.462$9.684.615$8.069.231$6.453.846$4.300.000
38.$11.558.974$9.456.410$7.879.487$6.302.564$4.200.000
39.$11.279.487$9.228.205$7.689.744$6.151.282$4.100.000
40.$11.000.000$9.000.000$7.500.000$6.000.000$4.000.000

90% race afstand regel: Als je geen 90% van de race afstand afgelgd hebt (zoals getoont in de race samenvatting) zal je maar 50% van de raceinkomsten getoont in de tabel hierboven krijgen.

Opmerking : deze 90% wordt berekend als volgt, het totale aantal ronden van een race wordt gedeeld door 90% en dan afgerond naar volledige ronden. als bijvoorbeeld een race 555 ronden telt dan wordt het 90% punt als voglt berekend: 55*0.9 = 49.5 ~ 49 laps, waardoor je 49 ronden moet hebben afgelegd om binnen de 90% te vallen.

Voorbeeld: Als je finisht op de 40ste plaats in Elite en niet de 90% haalt verdien je maar $5.500.000 voor uw racepositie. Deze regel geldt niet voor Rookie groepen.

Er is ook een extra bonus van $1.000.000 voor de snelste ronde in de race.

5.4 Eindrangschikking

Op het einde van het seizoen (na de laatste wedstrijd) krijgen de eerste 10 managers in de eindrangschikking een extra geldbonus (afhankelijk van de groep waar men inzit) volgens volgende tabel:

PlEliteMasterProAmateurRookie
01.$30.000.000$24.000.000$18.000.000$12.000.000$6.000.000
02.$22.000.000$17.600.000$13.200.000$8.800.000$4.400.000
03.$18.000.000$14.400.000$10.800.000$7.200.000$3.600.000
04.$15.000.000$12.000.000$9.000.000$6.000.000$3.000.000
05.$12.000.000$9.600.000$7.200.000$4.800.000$2.400.000
06.$10.000.000$8.000.000$6.000.000$4.000.000$2.000.000
07.$8.000.000$6.400.000$4.800.000$3.200.000$1.600.000
08.$6.000.000$4.800.000$3.600.000$2.400.000$1.200.000
09.$4.000.000$3.200.000$2.400.000$1.600.000$800.000
10.$2.000.000$1.600.000$1.200.000$800.000$400.000

5.5 Negatieve balans

Er zijn een aantal nadelen aan het feit dat je negatief zou staan. In dit geval kan je NIET:

• Nieuwe onderdelen voor je wagen aankopen
• Rijder trainen
• Testen
• Medewerkers trainen
• Gebouwen upgraden
• Het contract van je rijder verlengen
• Biedingen doen op goede rijders afhankelijk van de groep waar je in zit:
• Indien je in de “Elite” groep zit, kan je geen contract aanbieden aan rijders met een “waarde” hoger dan 110
• Indien je in een “Master” groep zit, kan je geen contract aanbieden aan rijders met een “waarde” hoger dan 100
• Indien je in een “Pro” groep zit, kan je geen contract aanbieden aan rijders met een “waarde” hoger dan 90
• Indien je in een “Amateur” groep zit, kan je geen contract aanbieden aan rijders met een “waarde” hoger dan 80
• Indien je in een “Rookie” groep zit, kan je geen contract aanbieden aan rijders met een “waarde” hoger dan 70
• Contract aanbieden aan een Technisch Directeur

Daarbij indien je saldo -15.000.000$ is:
• Je Technisch Directeur (indien je er een hebt)zal je verlaten
• De motivatie van je medewerkers en je rijder dalen naar 0
• Je zal niet in staat zijn om een voorstel te doen hoger dan het minimum salaris dat de rijder vraagt

5.6 Bekercompetitie en bonus

De bekercompetitie is een aparte competitie in je eigen groep, gebaseerd op 17 wedstrijden welke 6 stages bevat en waar je na elke stage een kleine geldbonus mee kan verdienen. De bekercompetitie werkt volgens het volgende schema:

• De eerste 32 managers in de stand, en dit na de tweede race, nemen deel aan deze competitie (dit is stage 1). De paring zal plaatsvinden na de 2de wedstrijd waarbij de eerste 8 managers in de stand reekshoofd zijn volgens een normaal knock-out systeem. Alle anderen worden random geplaatst.
• Elke stage bestaat dan vervolgens uit 3 wedstrijden: 1/16 (wedstrijd 3-5), 1/8 (wedstrijd 6-8), 1/4 (wedstrijd 9-11), 1/2 (wedstrijd 12-14), bekerfinale (wedstrijd 15-17). Om een stage te winnen moet de manager minstens 2 keer van de 3 voor zijn rechtstreekse tegenstander eindigen in de wedstrijden welke tellen voor die stage. Hierna zal hij doorgaan naar de volgende stage van de bekercompetitie.
• Indien twee managers beide 1 wedstrijd winnen en beide een wedstrijd missen, dan zal de manager die hoger geplaatst is in de rangschikking doorgaan.
• Indien beide managers 3 wedstrijden missen, dan zal er niemand verder gaan in de beker en hun potentiële toekomstige tegenstander zal dan geen tegenstander hebben in de eropvolgende stage.
• Na elke stage krijg je een kleine financiele bonus. De grootte van die bonus hangt af van de groep waar je in zit:

Elite: $1.000.000 per ronde
Master: $900.000 per ronde
Pro: $800.000 per ronde
Amateur: $700.000 per ronde
Rookie: $600.000 per ronde

6. Teams

Een team is een aantal managers dat beslist heeft om samen in competitie te gaan. Hun punten worden samengeteld als teamscore, de punten zijn afhankelijk van in welke groep ze zitten, en worden vergeleken met de andere teams. Je kan ofwel bij een team gaan, er zelf één oprichten of één overnemen.

6.1 Oprichten van een team

Enkel managers in de groep “Elite”, “Master”, "Pro" en “Amateur” kunnen een team aanmaken. De creatie van een team kost je 5.000.000$. Je kan dan zelf een team-naam kiezen en je bent verantwoordelijk voor de toelating van andere managers. Andere managers kunnen een aanvraag doen om bij je team te komen, waarna je ze kan toelaten tot je team of je hun aanvraag kan verwerpen. Wanneer je de aanvraag verwerpt, moeten de managers 2 weken wachten vooraleer ze opnieuw bij jouw team een aanvraag kunnen doen. Indien je ze accepteert, dan wordt één van je plaatsen ingenomen, waarvan je er maximaal 9 hebt. Je moet een positief saldo hebben om een team te kunnen aanmaken.

Een team blijft bestaan zolang er tenminste 1 manager in het team zit. Indien je aanvraag wordt geaccepteerd, zal je hiervan bericht krijgen in je postbus. Beledigende, schokkende of anders gezegd, ongeschikte teamnamen zullen worden verwijderd. Ook zullen de managers hiervan worden gestraft. Indien je twijfels hebt omtrent je teamnaam, check dit met een administrator. De beslissing van de administrators is definitief.

6.2 Deelname aan een team

Het kost je 3.000.000$ om bij een team te gaan. Je moet een aanvraag doen bij een team, waarvan dan de leider je aanvraag accepteert of verwerpt. Als je wordt geaccepteerd dan neem je de eerstvolgende plaats in het team in. Je kan maximum bij 3 teams tegelijk een aanvraag indienen. Het is niet toegelaten om een team te vervoegen na wedstrijd 17 als je positief saldo ontoereikend is om de kost te dekken.

6.3 Verlaten van een team

Een teamlid kan uit het team verdwijnen door zelf te vertrekken of door verwijderd te worden door de teamleider na een succesvolle stemming of wegens inactiviteit (dit laatste is alleen mogelijk wanneer een lid 4 van de voorbije 17 races heeft gemist). Wanneer je het team verlaat, krijg je het betaalde lidgeld niet teruggestort. De lager gerangschikte leden schuiven een plaatsje omhoog. Wanneer een teamleider het team verlaat, zal het lid op plaats 2 hem/haar opvolgen als teamleider en blijft de teamnaam gewoon dezelfde. Daarbij, wanneer een teamlid het team verlaat gedurende het seizoen, zal het team ook de punten gescoord door desbetreffend lid gedurende dat seizoen verliezen.

6.4 Inkomsten team

Op het einde van het seizoen (nadat de promotie en degradatie werd geregeld) krijgt elk team 40.000$ voor elk punt dat tijdens het seizoen werd verdiend. Dit totaalbedrag wordt dan evenredig verdeeld onder de huidige teamleden.

Als een teamlid tijdens het seizoen punten scoort, dan worden deze opgeteld bij de teampunten. Teampunten worden toegekend aan al de teamleden welke op een plaats van 1 tot 30 eindigen. De formule die momenteel aan teamleden punten geeft is: teampunten = (31-raceplaats)/3 * groepsfactor, waar de groepsfactor 1 is voor Elite, 0.8 voor Master, 0.6 voor Pro, 0.4 voor Amateur en 0.2 voor Rookie. Dit wordt weergegeven in volgende tabel.

PlEliteMasterProAmateurRookie
01.10.0008.0006.0004.0002.000
02.9.6677.7335.8003.8671.933
03.9.3337.4675.6003.7331.867
04.9.0007.2005.4003.6001.800
05.8.6676.9335.2003.4671.733
• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •
26.1.6671.3331.0000.6670.333
27.1.3331.0670.8000.5330.267
28.1.0000.8000.6000.4000.200
29.0.6670.5330.4000.2670.133
30.0.3330.2670.2000.1330.067
Als een manager besluit om zijn account te resetten naar Rookie, en hij heeft teampunten gescoord gedurende het seizoen, zullen op het einde van het seizoen zijn teampunten afgetrokken worden van het teamtotaal. Verder zullen, alleen loyale teamleden met meer dan 3 volledige seizoenen (51 races) in het team volledige punten scoren. Wanneer een lid minder dan 17 races in een team is zal hij maar 25% van de punten scoren? 50% tot aan 34 races, en vanaf dan 75% tot aan zijn 51 races in het team. Tevens wordt om het aannemen van nieuwe leden te versterken steeds volledige punten voor het team, toegekend aan managers uit rookie en amateur reeksen. Opmerking: Teams welke bestaan uit slechts 1 manager (de team-leider) wordt niet als een echt team aanzien en zullen dus ook geen punten (en dus ook geen geld) kunnen scoren in het team-kampioenschap. Verder, om punten te kunnen scoren moeten er tenminste 2 team-leden meedoen aan de wedstrijd.

6.5 Inactiviteit in een team

Indien je om eender welke reden tijdens het seizoen 4 opeenvolgende wedstrijden mist, zal je elke volgende wedstrijd dat je mist, één plaats dalen in de team-rangschikking. Dit geldt voor zowel de team-oprichter als de gewone leden, en is niet afhankelijk van de groep waarin je zit. Bijvoorbeeld: je start op positie 4 in het team en je mist 6 wedstrijden, dan zal je automatisch naar plaats 6 worden verplaatst. De persoon die voordien op plaats 5 stond is opgeschoven naar plaats 4 en deze van plaats 6 naar plaats 5.

6.6 Uit een team gestemd worden

Indien een teamleider denkt dat een bepaald lid niet aan het team voldoet wegens een bepaalde reden, dan kan de teamleider een "vote out" starten. Een "vote out" starten kost de teamleider een initiële 3.000.000$, en elk stemmend lid betaald nogmaals 1.000.000$ (inclusief de teamleider). Wanneer minstens 8 teamleden meedoen aan de stemming en deze stemming succesvol is, dan kan de teamleider het bepaalde lid uitsluiten uit het team. Een stemming duurt 14 dagen vanaf de dag dat het gestart wordt en kan slecht voor één teamlid tegelijk worden uitgevoerd. Hou er rekening mee dat teamgenoten die minder dan 17 wedstrijden geleden bij het team zijn gekomen, niet kunnen deelnemen aan het wegstemmen.

7. Einde van het seizoen

Na de laatste wedstrijd van het seizoen wordt aan de top 10 een bonus uitgedeeld aan alle top 10 managers in elke groep (meer info in puntje 5.4). hierna volgt er een korte onderbreking, meestal een paar dagen, soms echter korter of langer. Tijdens deze periode zijn al de wedstrijdpagina’s afgesloten en kunnen er geen team beslissingen worden genomen. De eindstand, niveau van je wagen en financiën blijven echter beschikbaar. Op een bepaald moment zal dan het einde-seizoen-script worden uitgevoerd, die volgende gevolgen zal hebben.

7.1 Promotie/Degradatie

De eerste 3 managers in elke groep (uitgezonderd Elite) worden willekeurig gepromoveerd naar een groep één niveau hoger. De laatste 15 managers van elke groep (behalve in Rookie) zullen degraderen naar één niveau lager. Elke manager die in de top 3 eindigt, maar met een negatief saldo, zal niet worden gepromoveerd. In hun plaats komt de eerstvolgende manager die wel een positief saldo heeft. Elke manager die een negatief saldo heeft, zal degraderen naar een lagere groep. De hoogst geklasseerde manager in de degradatiezone zal daardoor in de huidige groep blijven. In de lagere niveau's (Pro, Amateur en Rookie) kunnen er extra promo plaatsen beschikbaar worden als er managers stoppen, resetten naar Rookie of als ze verwijderd worden door inactiviteit in de niveau's erboven. Om zeker te zijn dat je niet op zo een extra promtieplaats staat, kan je dit nakijken op de "Alle promoties" pagina gedurende het seizoen.

Gelieve in gedachten te houden dat wanneer de structuur van de groepen in het spel veranderingen ondergaat er een verschillend aantal managers kan promoveren of dalen in de verschillende niveaus van het spel.Om verwarring te vermijden, kijk je best naar de promotie- en degradatiezones in je groepsklassement.

7.2 Andere zaken

Als het einde-seizoenscript loopt, wordt de slijtage van alle onderdelen van je wagen op 0 gezet, en elk onderdeel blijft op het niveau dat het is op het einde van vorig seizoen (uitzondering is Rookie). Bij elke manager die een negatief saldo heeft, worden automatisch de wagenonderdelen en gebouwen aan halve prijs verkocht, beginnende bij deze met het hoogste niveau, tot ze een positief saldo bereiken. In het geval dat managers dan nog steeds een negatief saldo zouden hebben, dan verkrijgen deze managers een donatie van de GPRO FIA waarmee de rest van de schulden worden afbetaald zodat hij/zij met een saldo van 0$ start.

In de volgende stap kan het ook zijn dat er belastingen moeten worden betaald (zie hiervoor puntje 7.3)

Bij managers in de groep Rookie wordt alles gereset: saldo, wagenonderdelen, gebouwen, medewerkers, sponsorsonderhandeligen,...enz. Het enige dat een Rookie manager mogelijks kan behouden is zijn piloot indien zijn waarde niet boven 85 is.

Geld verkregen door punten uit races of uit een team in het vorige seizoen, worden uitbetaald aan alle managers.

De accounts voor alle managers in Rookie worden reset.

Alle managers welke alle 17 wedstrijden hebben meegedaan, verkrijgen een bonus van 5.000.000$ (inclusief de managers uit Rookie).

Iedere manager n Rookie zal een boete krijgen van $200,000 voor ieder punt gescoord boven de 50 punten. Deze boete is niet van toepassing voor managers die het vorige seizoen geëindigd zijn met een positieve balans.

7.3 Belastingen

7.3.1 Degradatie belasting

Managers welke naar een lagere klasse degraderen dienen volgende belastingen te betalen:

degradatie van "Elite" naar "Master": 70% van het geld boven de 50.000.000$ dient als belasting te worden betaald.

degradatie van "Master" naar "Pro": 70% van het geld boven de 40.000.000$ dient als belasting te worden betaald.

degradatie van "Pro" naar "Amateur": 70% van het geld boven de 30.000.000$ dient als belasting te worden betaald.

Bvb.: wanneer je degradeert van "Elite" naar "Master" en je hebt 100.000.000$, dan dien je 70% belastingen te betalen op het gedeelte boven 50.000.000$, zijnde 35.000.000$ degradatie belasting.

Deze belasting wordt uitbetaald vooraleer de 25% standaard belasting dient te worden betaald.

7.3.2 Standaard belasting

Indien een manager meer dan 50.000.000$ bezit, dient hij 25% belasting te betalen. Bvb voor een manager met 65.000.000 wordt dit op volgende manier uitgerekend:

65.000.000$ - 50.000.000$ = 15.000.000$

25% van 15.000.000$ is 3.750.000$. De Manager zal dus op het einde van het seizoen 3.750.000$ aan belastingen betalen.

8. Allerlei

8.1 Inactiviteit en verwijdering uit het spel

Managers die 3 wedstrijden missen en tot op heden geen enkele wedstrijd hebben meegereden, worden onmiddellijk verwijderd.

Indien je als “Rookie” manager 5 opeenvolgende wedstrijden niet meedoet, word je onmiddellijk verwijderd indien er managers op de wachtlijst staan voor een vrije plaats. Op het einde van het seizoen worden managers in “Amateur” die de laatste 6 wedstrijden niet hebben meegereden, managers in "Pro" die de laatste 9 wedstrijdeen niet hebben meegereden, managers in “Master”, welke de laatste 12 wedstrijden niet hebben meegedaan, en managers van "Elite" welke de laatste 15 wedstrijden niet hebben meegereden, verwijderd; dit vooraleer het nieuwe seizoen begint. Het is dus mogelijks dat er meer managers uit "Pro", “Amateur” of “Rookie” promoveren om de lege plaatsen op te vullen.

Het is ook mogelijk om met je account te stoppen aan het einde van het seizoen. Dit is enkel mogelijk indien je deze aanvraag stuurt naar één van de admins en dit voor het einde van de 16de race van hetzelfde seizoen.

8.2 Reset van je account

Als je in Rookie bent, en niet meer dan 17 races gedaan hebt, kan je je account resetten via de Account reset optie in the account settings pagina. Indien je meer dan 17 races gedaan hebt, moet je wachten tot de start van het volgende seizoen, aangezien alle accounts gereset worden in Rookie. Gebruik de rest van het seizoen om te experimenteren en te leren!

Als je in Amateur, Pro, Master of Elite bent, kan je je account resetten door gebruik te maken van de "Account reset" optie in de "Account settings" pagina voor het einde van de 16de race van het lopende seizoen. Je zal dan bij de start van het volgende seizoen verplaatst worden naar een van de Rookie groepen, met een gesette account. Je zal ook je rijder verliezen (als je er een hebt) ongeacht van zijn overall.respective of his overall.

8.3 Iemand anders je acoount laten overnemen

Het is mogelijk dat iemand anders je account overneemt in een korte periode dat jij dit niet kunt (bv. wanneer je op vakantie bent), enkel als je verantwoordelijke en de verlofperiode op voorhand instelt volgens de instructies zoals deze op de verlofpagina staan. Nadat dit werd gedaan is er geen nood meer om je login gegevens en paswoord door te geven aan de verantwoordelijke manager. Degene die jou toestemming heeft gekregen, zal tijdens die periode toegang hebben tot je account tot de verlofperiode voorbij is of deze door je wordt geannuleerd. Elke overtreding op de richtlijnen zoals deze staan op verlofpagina kan worden gevolgd door annulering van alle desbetreffende gebruiker-accounts.

8.4 Meerdere accounts

Een manager mag slechts één account hebben en er mag slechts één manager per computer zijn. Multi-accounts zijn niet toegelaten! Indien we merken dat er op enig ogenblik een persoon meer an één account heeft, of meer dan één account wordt gebruikt op dezelfde computer (uitzondering in puntje 8.3), dan heeft de GPRO-staf het recht om zonder verwittiging één of beide accounts te beperken en niet meer toete laten voor races zonder voorafgaande verwittiging en behouden het recht om verdere straffen op te leggen waaronder maar niet beperkt tot een verbod tot racen, gedwongen reset naar rookie een in-game financiele straf of in extreme gevallen een afsluiting van de account.

9. Gemeenschap

De gemeenschap is een belangrijk onderdeel van GPRO. We willen een levendige en boeiende gemeenschap hebben en gebruiken hiervoor 3 manieren van communicatie tussen de managers.

9.1 Forums

Elke gebruiker die geregistreerd en goedgekeurd is, kan gebruik maken van het forum. De officiële taal van het forum is Engels; andere talen mogen enkel in het forum van hun land/taal. Volgende regels gelden hier:

• Geen opruiende taal of scheldpartijen
• Geen beledigingen aan andere managers
• Geen religie, politiek of andere incorrecte onderwerpen
• Geen discussies over het verspreiden van illegale of "copyrighted" materiaal of het gebruik van software hiervoor
• Geen reclame zonder toestemming van de GPRO-staf
• Er mogen geen referentie-links worden geplaatst (dit geldt ook voor links naar websites van de zwarte lijst)
• Plaats geen prive-berichten op het forum zonder op voorhand akkoord van de verzender van het bericht (indien je denkt dat een bepaald bericht beledigend of ongepast is, neem dan contact op met de leden van de GPRO-crew)
• Geen onthullende informatie ivm het spel
• Plaats je onderwerp in het goede forum
• De beslissingen van moderators zijn bindend

9.2 Chatruimte

De officiële taal in de chatruimte is Engels. Er mogen geen andere talen worden gebruikt in de publieke chatruimte. Het is ten zeerste verboden om zich als een lid van de GPRO-staf voor te doen. De regels voor de forums zijn ook van toepassing in de chatruimte.

9.3 Persoonlijke berichten (Postbus)

Je kan persoonlijke berichten sturen naar alle managers, moderators en administrators via een interne postbus. Volgende regels zijn hiervoor van toepassing:

• Geen ophitsend of onbeleefd taalgebruik
• Geen beledigingen aan managers
• Geen enkele soort van advertenties

Indien je je postbus op eender welke manier verkeerd gebruikt, dan zal je toegang hiertoe worden beperkt.

Spelregels
Laatst aangepast: Nov 1 2022, 14:23:15