Spa

Патека Технички податоци
Локација: Белгија Моќност: 18
Датум: Авг 26, 2022 Управување: 16
Должина на патеката: 306.6км Забрзување: 13
Круга: 44 Аеродинамички притисок: Медиум
Разлика од круг: 6.968 км Претекнување: Нормално
Просечна брзина: 241.67 км/ч Тврдина на суспензијата: Медиум
Одржани трки: 30 Потрошувачка на гориво: Висока
Број на кривини: 22 Потрошувачка на гуми: Средна
Време на влез/излез од боксот: 13.5s Ниво на грипот: Нормално
Категорија: F1
Рекорди
Види ги најдобрите кругови на сите менаџери
Сезона Најдобар квалификационен круг
S14, R9
Мај 5, 2009
Jari Aareskoski2 1:45.213s
Сезона Master
S83, R9
Авг 27, 2021
Kamal Naoui 1:47.307s
Сезона Pro
S89, R3
Авг 25, 2022
Filip Dimitrov 1:47.730s
Сезона Amateur
S60, R9
Авг 24, 2017
Maxim Stroganoff 1:50.710s
Сезона Rookie
S14, R9
Мај 5, 2009
Andy Lewis 1:54.352s
Види ги најдобрите кругови во трка на сите менаџери
Сезона Рекорд на патеката
S89, R3
Авг 26, 2022
Dominiek Van West 1:43.799s
Сезона Master
S54, R13
Авг 26, 2016
Jesus Brea 1:45.453s
Сезона Pro
S54, R13
Авг 26, 2016
Stefan Gommans 1:46.255s
Сезона Amateur
S54, R13
Авг 26, 2016
Nikolay Borzenkov 1:48.099s
Сезона Rookie
S54, R13
Авг 26, 2016
Mike Kreisz 1:50.414s

Ги пратиме промените и податоците
Види ги најдобрите кругови на сите менаџери
Сезона Најдобар квалификационен круг
S11, R4
Сеп 23, 2008
Leandro Sereno 2:05.391s
Сезона Master
S18, R6
Јан 22, 2010
Jan Zaluski 2:06.928s
Сезона Pro
S11, R4
Сеп 23, 2008
Jan Zaluski 2:09.734s
Сезона Amateur
S3, R16
Апр 6, 2007
Jarmo Habakuk 2:10.905s
Сезона Rookie
S2, R9
Дек 29, 2006
Mariq Dimitrova 2:16.234s
Види ги најдобрите кругови во трка на сите менаџери
Сезона Рекорд на патеката
S83, R9
Авг 27, 2021
Rimantas Sagatas2 2:01.250s
Сезона Master
S83, R9
Авг 27, 2021
Paul Williams 2:01.442s
Сезона Pro
S83, R9
Авг 27, 2021
Patrick Hertach 2:04.700s
Сезона Amateur
S83, R9
Авг 27, 2021
Simone Scarpa 2:07.742s
Сезона Rookie
S83, R9
Авг 27, 2021
Oscar Elias 2:11.082s
Опис

Градот Спа своето име го добил минералната вода која Старите Римјани ја откриле во Ардените. Патеката е замисла на локалниот граѓанин Жил де Тријер и многу кривини на неа го носат името на локалните знаменитости – О Руж го добил своето има спред близок поток, додека Ставелон, Бланшемон и Мамеди се имиња на оклни градови и села. Првото ГП на Белгија е одржано овде во далечната 1925, а некои од првите победници биле Акари и Нуволари. За време на Втората Светска Војна имало пауза во оджувањето на трките, а самата патека била дел од фронтот во познатата битка “Battle of the Bulge”. Шеесетите години на минатиот век ги одбележале 4 последователни победи на познатиот Џим Кларк како и појавата на новото натпреварување 1000км Спа, кое локалниот херој Џеки Икс го освојувал дури пет пати. Набрзо големите брзини на патеката предизвикале проблеми со безбедноста на возачите, па така познатите Џеки Стјуарт и Стирлинг Мос тука доживеа мнигу тешки незгоди. После трагичната смрт на тројца возачи на трката 24 часа Спа во 1973 Големата Награда на Белгија е преместена на не многу живописната патека Нивел, во близина на Брисел. Во 1983 година Ф1 се враќа на патеката во Спа и патеката повторно стана дел од Светското Натпреварување. Сеуште има несреќи, како што е смртта на надежниот германски возач Штефан Белоф во 1985 година после несреќата во позната кривина О Руж. Аиртон Сена беше 5 пати победник на оваа патека за време на 80-тите, додека Шумахер оствари четири победи на шест трки за време на 90-тите. Германецот ја оценува Спа како „без двоумење најдобра патека во светот“. „Атмосферата којашто ја чувствуваш тука во Спа потсетува на старата Нурбургринг“ тој рече. О Руж е нашироко признаена од возачите и фановите како една од највозбудливите кривини во Ф1.

Историја
Сезона Трка Победник Пол-поз Најбрз круг
1 13 Petar Totev
1h23:33.237s
Petar Totev
4:03.323s
Manuel Gonzalez
1:51.034s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
2 9 Cristian Iorga
1h23:21.869s
Cristian Iorga
4:02.717s
Cristian Iorga
1:50.841s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
3 16 Petar Totev
1h22:09.610s
Petar Totev
3:56.989s
Petar Totev
1:49.990s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
5 17 Maxim Kotov
1h23:23.269s
Petar Totev2
3:42.308s
Vladimir Islentiev
1:51.661s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
6 4 Vladimir Islentiev
1h22:35.185s
Leandro Sereno
3:39.988s
Vladimir Islentiev
1:50.422s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
7 16 Jari Aareskoski
1h21:34.335s
Gatis Laugalis1
3:41.307s
Jari Aareskoski
1:48.946s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
9 Тест патека Total test laps: 159233
Your test laps: ???
- Jari Aareskoski
1:46.232s
Минати тест сесии
Резултати од тестирањето
11 4 Leandro Sereno
1h32:15.419s
Leandro Sereno
3:54.586s
Jari Aareskoski
1:48.280s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
12 7 Jari Aareskoski
1h19:06.731s
Gatis Laugalis1
3:33.266s
Jari Aareskoski
1:45.004s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
14 9 Heidi Aareskoski
1h18:49.448s
Heidi Aareskoski
3:32.671s
Jari Aareskoski2
1:45.341s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
16 3 Jari Aareskoski2
1h19:03.690s
Jari Aareskoski2
3:32.449s
Jari Aareskoski2
1:45.275s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
18 6 Vladimir Islentiev2
1h22:08.599s
Vladimir Islentiev2
3:54.485s
Toygun Senler
1:47.219s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
20 3 Toygun Senler2
1h20:11.423s
Toygun Senler2
3:38.177s
Toygun Senler2
1:46.888s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
21 10 Edvinas Pranculevicius
1h19:12.939s
Edvinas Pranculevicius
3:33.995s
Edvinas Pranculevicius
1:45.545s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
23 4 Edvinas Pranculevicius1
1h19:37.163s
Edvinas Pranculevicius1
3:34.093s
Leandro Sereno2
1:45.995s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
24 12 Edvinas Pranculevicius2
1h19:48.976s
Edvinas Pranculevicius2
3:34.656s
Zdenek Hladik1
1:46.030s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
26 17 Zdenek Hladik3
1h19:28.060s
Zdenek Hladik3
3:34.418s
Zdenek Hladik3
1:45.584s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
28 11 Zdenek Hladik3
1h18:47.760s
Leandro Sereno2
3:33.890s
Leandro Sereno2
1:44.959s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
32 10 Wojciech Uzikowski
1h19:56.162s
Tomasz Kaminski
3:35.160s
Wojciech Uzikowski
1:46.464s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
35 13 Rimantas Sagatas1
1h19:38.828s
Rimantas Sagatas1
3:33.281s
Nico Zou
1:46.184s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
37 15 Toygun Senler4
1h19:51.386s
Sion Francis
3:34.946s
Nico Zou
1:46.287s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
43 4 João Monteiro1
1h19:59.639s
Leandro Sereno6
3:33.586s
Victor Chernyshev
1:46.241s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
48 17 Roland Postle3
1h20:05.162s
Nikolay Borzenkov
3:35.476s
Nikolay Borzenkov
1:46.792s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
54 13 Christos Bobolis2
1h19:46.537s
Alexey Manukalov
3:34.794s
Jan Pavlicek2
1:45.501s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
60 9 Rodrigo Velasco
1h18:22.203s
Alex Holland
3:34.922s
Róbert László
1:44.044s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
66 5 Radek Sus
1h19:44.321s
Ioannis Dimitroglou3
3:35.056s
Marek Hajnrych
1:44.978s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
72 1 Nevzat Kasapoglu
1h18:47.340s
Nevzat Kasapoglu
3:34.735s
Nevzat Kasapoglu
1:44.542s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
76 5 Roland Postle9
1h19:54.773s
Jasper Coosemans
3:38.500s
Róbert László2
1:45.151s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
77 13 Roland Postle9
1h19:13.732s
Andreas Ramann
3:33.760s
Roland Postle9
1:44.050s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
83 9 Miel Soeterbroek
1h30:47.144s
Pablo Fernandez
3:33.984s
Lee Harding
1:46.803s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
89 3 Rafal Celejewski
1h18:40.053s
Dominiek Van West
3:31.581s
Dominiek Van West
1:43.799s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката