Monza

Патека Технички податоци
Локација: Италија Моќност: 17
Датум: Не е на календарот Управување: 12
Должина на патеката: 306.7км Забрзување: 9
Круга: 53 Аеродинамички притисок: Ниска
Разлика од круг: 5.787 км Претекнување: Лесно
Просечна брзина: 267.15 км/ч Тврдина на суспензијата: Медиум
Одржани трки: 27 Потрошувачка на гориво: Многу висока
Број на кривини: 13 Потрошувачка на гуми: Средна
Време на влез/излез од боксот: 25.5s Ниво на грипот: Многу ниско
Категорија: F1
Рекорди
Види ги најдобрите кругови на сите менаџери
Сезона Најдобар квалификационен круг
S72, R3
Сеп 5, 2019
Jan Velske 1:19.368s
Сезона Master
S89, R7
Сеп 7, 2022
Mark Webster 1:21.461s
Сезона Pro
S89, R7
Сеп 9, 2022
Filip Dimitrov 1:22.305s
Сезона Amateur
S58, R13
Мај 4, 2017
Andrea Marra 1:24.008s
Сезона Rookie
S41, R17
Мај 27, 2014
Daniel Blakewood 1:27.042s
Види ги најдобрите кругови во трка на сите менаџери
Сезона Рекорд на патеката
S89, R7
Сеп 9, 2022
Vladimir Valis 1:17.979s
Сезона Master
S54, R15
Сеп 2, 2016
Marcin Żak 1:20.195s
Сезона Pro
S54, R15
Сеп 2, 2016
Stefan Gommans 1:20.958s
Сезона Amateur
S77, R15
Сеп 4, 2020
Jason Claydon 1:22.435s
Сезона Rookie
S41, R17
Мај 27, 2014
Rumen Atanasov 1:24.315s

Ги пратиме промените и податоците
Види ги најдобрите кругови на сите менаџери
Сезона Најдобар квалификационен круг
S49, R3
Сеп 4, 2015
Jan Pavlicek 1:34.129s
Сезона Master
S49, R3
Сеп 4, 2015
Ioannis Dimitroglou 1:35.599s
Сезона Pro
S49, R3
Сеп 4, 2015
Jaime Elizondo 1:37.348s
Сезона Amateur
S49, R3
Сеп 4, 2015
Jens Frostrup 1:39.160s
Сезона Rookie
S49, R3
Сеп 4, 2015
Gary Mullins 1:44.155s
Види ги најдобрите кругови во трка на сите менаџери
Сезона Рекорд на патеката
S72, R3
Сеп 6, 2019
Jan Velske 1:31.787s
Сезона Master
S58, R13
Мај 5, 2017
Balázs Dömötör 1:32.707s
Сезона Pro
S58, R13
Мај 5, 2017
Leonardo Cañas 1:34.098s
Сезона Amateur
S58, R13
Мај 5, 2017
Mikołaj Przybylski 1:36.443s
Сезона Rookie
S58, R13
Мај 5, 2017
Paulo Morgado 1:40.183s
Опис

Националниот автодром Монца е мотоспортот патека која се наоѓа во близина на градот Монца, Италија, северно од Милано. Таа е една од најпознатите во историјата мототркачки патеки во светот. Изградена во Вила Реале паркот во Северна Монца, поставена дел во шума, на место кое има три патеки - на 5,793 километри (3.600 милји) Гран при патека, на 2.405 километри (1,494 mi) Помала патека, и се распостила на 4.250 километри (2.641 милји) високо туражна и брза патека со стрмни банкини. Главните карактеристики на главните патека ги вклучуваат Кривината ди Лезмо, Кривината Параболика и серијата на свијоци познати како Варијанта Аскари . Кривини со висока брзина, Кривината Гранде,која се наоѓа по бавен свијок, но обично ја сметаат за права и брза сите тркачи во ГрандПри натпреварите и затоа се развива на истата голема брзина иако е благ свиок. На патеката, подобро позната како домаќин на Формула Големата награда на Италија, е позната по тоа што возачите се со полн гас во најголем процент од трката,што е многу поразлично од сите останати трки, пред се поради фактот што има посебно долги правци и поради фактот што на оваа патека се покажува баш онаа вистинска снага и сила на болидте кои учествуваат во трките , каде ги покажуваат вистинските максимални брзини за кои се болидите способни. Бидејќи и максималната моќност, а и минималниот отпор е клучот за брзина на правците, само конкурентите со доволно моќ на располагање во болидот им се дава можност и предизвик за да стигнат до подиумот, посебно на оваа трка. Монца патеката е арена на некои од најтрагичните епизоди од Формула Еден трките , особено во раните години на Светскиот Шампионат. Во тие времиња, модификаци се воведени на болидите за да се подобри и безбедноста на гледачите, а и да се намали брзината на патеката, но сепак тие измени се критикувани од страна на тековните возачи исто така поради многу недостатоци, а посебно поради фактот што со тие измени се скрати просторот за претекнување, така да со тоа и самата патека и гледачите се ускратени од вистински моменти и задоволства на самата патека, односно од многу вистински тркачки потези. Патеката е исто така позната по тоа дека е духовен дом на Скудерија Ферари и нивнита страсни навивачи и тифози .

Историја
Сезона Трка Победник Пол-поз Најбрз круг
1 4 Cristian Iorga
1h19:13.868s
Manuel Gonzalez
2:55.087s
Petar Totev
1:27.146s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
2 3 Petar Totev
1h17:42.167s
Mariano Torregomez
2:49.059s
Manuel Gonzalez1
1:24.843s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
7 11 Maxim Kotov
1h16:46.171s
Vladimir Petrov
3:00.660s
Maxim Kotov
1:22.281s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
9 6 Maxim Kotov2
1h15:41.683s
Maxim Kotov2
3:02.909s
Maxim Kotov2
1:23.509s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
15 4 Edvinas Pranculevicius
1h13:27.093s
Adam Wierzba
2:41.900s
Gunter Bosman
1:20.487s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
16 7 Jari Aareskoski2
1h13:39.700s
Heidi Aareskoski2
2:42.464s
Jari Aareskoski2
1:21.612s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
19 10 Toygun Senler1
1h13:29.304s
Toygun Senler1
2:43.104s
Jari Aareskoski3
1:21.018s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
21 14 João Monteiro
1h13:52.763s
Edvinas Pranculevicius
2:44.003s
Paul Lynch
1:21.423s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
24 13 Zdenek Hladik1
1h13:36.523s
Edvinas Pranculevicius2
2:43.610s
Zdenek Hladik1
1:21.156s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
26 15 Justinas Smyšliajevas
1h13:56.200s
Zdenek Hladik3
2:41.360s
Zdenek Hladik3
1:20.677s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
27 3 Evaldas Ruseckas
1h14:15.243s
Laila Britāle
2:42.801s
Laila Britāle
1:21.166s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
30 5 Keri Lovell
1h14:04.608s
Rimantas Sagatas
2:45.696s
Keri Lovell
1:21.434s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
32 12 Atis Praudins
1h13:27.692s
Atis Praudins
2:44.801s
Wojciech Uzikowski
1:21.463s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
36 2 João Monteiro
1h13:39.509s
João Monteiro
2:42.350s
João Monteiro
1:20.982s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
38 1 Toygun Senler4
1h13:33.451s
Toygun Senler4
2:41.742s
Toygun Senler4
1:20.873s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
41 17 Toygun Senler5
1h13:29.111s
Nikolay Borzenkov
2:43.077s
Christos Bobolis
1:21.033s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
43 8 João Monteiro1
1h13:40.180s
Leandro Sereno6
2:40.471s
David Rolleston
1:20.545s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
49 3 Vsevolod Demydov2
1h17:05.412s
Jan Pavlicek
2:55.501s
Jan Pavlicek
1:21.087s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
54 15 István Farkas
1h13:36.701s
Tomasz Kaminski
2:42.347s
Roland Postle4
1:20.406s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
58 13 Niklas Sörén
1h23:42.607s
Rimantas Sagatas2
2:42.281s
Max Watson
1:21.485s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
60 11 Paulo Pinto
1h13:20.636s
Christos Bobolis4
2:43.283s
Rimantas Sagatas2
1:19.568s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
63 10 Radek Czech
1h12:11.072s
Radek Czech
2:44.379s
Radek Czech
1:19.009s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
66 7 Radek Sus
1h12:38.551s
Ioannis Dimitroglou3
2:44.553s
Łukasz Dudek
1:19.452s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
72 3 Jan Velske
1h22:50.076s
Jan Velske
2:39.610s
Nevzat Kasapoglu
1:19.358s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
77 15 George Slater
1h11:50.080s
Andreas Ramann
2:43.167s
George Slater
1:18.199s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
83 13 George Slater
1h12:52.067s
Pablo Fernandez
2:41.083s
George Slater
1:18.517s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
89 7 Rimantas Sagatas3
1h12:35.003s
Dominiek Van West
2:40.381s
Vladimir Valis
1:17.979s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката