Suzuka

Патека Технички податоци
Локација: Јапонија Моќност: 11
Датум: Не е на календарот Управување: 18
Должина на патеката: 310.6км Забрзување: 13
Круга: 53 Аеродинамички притисок: Медиум
Разлика од круг: 5.86 км Претекнување: Тешко
Просечна брзина: 240.02 км/ч Тврдина на суспензијата: Медиум
Одржани трки: 40 Потрошувачка на гориво: Средна
Број на кривини: 14 Потрошувачка на гуми: Средна
Време на влез/излез од боксот: 15s Ниво на грипот: Многу високо
Категорија: F1
Рекорди
Види ги најдобрите кругови на сите менаџери
Сезона Најдобар квалификационен круг
S95, R7
Сеп 22, 2023
André de Carvalho 1:28.713s
Сезона Master
S95, R7
Сеп 22, 2023
Juan Diego Milán 1:30.212s
Сезона Pro
S86, R12
Мар 22, 2022
Andreas Ramann 1:31.950s
Сезона Amateur
S95, R7
Сеп 22, 2023
Ville Pohjanen 1:33.368s
Сезона Rookie
S45, R16
Фев 10, 2015
Helonaki Segamisi 1:37.764s
Види ги најдобрите кругови во трка на сите менаџери
Сезона Рекорд на патеката
S82, R1
Мај 28, 2021
Julien Prado 1:27.898s
Сезона Master
S82, R1
Мај 28, 2021
Brad Marshall 1:30.044s
Сезона Pro
S82, R1
Мај 28, 2021
Łukasz Ryś 1:31.707s
Сезона Amateur
S80, R13
Мар 5, 2021
Sam Norris 1:32.815s
Сезона Rookie
S45, R16
Фев 10, 2015
Jeisiel Rodrigues 1:34.885s

Ги пратиме промените и податоците
Види ги најдобрите кругови на сите менаџери
Сезона Најдобар квалификационен круг
S49, R10
Сеп 29, 2015
Vsevolod Demydov2 1:44.093s
Сезона Master
S43, R16
Окт 3, 2014
Piotr Wechterowicz 1:45.460s
Сезона Pro
S43, R16
Окт 3, 2014
Marjo Rautamies 1:47.037s
Сезона Amateur
S49, R10
Сеп 29, 2015
Neyko Ivanov 1:49.265s
Сезона Rookie
S49, R10
Сеп 29, 2015
Kristof Aelbrecht 1:53.381s
Види ги најдобрите кругови во трка на сите менаџери
Сезона Рекорд на патеката
S86, R12
Мар 22, 2022
Jani Syrjäläinen 1:43.661s
Сезона Master
S86, R12
Мар 22, 2022
Simone Scarpa 1:45.328s
Сезона Pro
S86, R12
Мар 22, 2022
Mario Hernandez 1:46.272s
Сезона Amateur
S49, R10
Сеп 29, 2015
Lakatos Zoltán 1:48.844s
Сезона Rookie
S49, R10
Сеп 29, 2015
Alexandru Morcov 1:51.889s
Опис

Патеката ја започна својата историја во 1962 година како тест патека на Хонда и беше дизајнирана од страна на Холанѓанецот Џон Хугенхолц. На околу 40км од југозападно од Нагоја , патеката е дел од тематскиот парк , блиску до фабриката Хонда. Со експанзија на патеката израсна во комплексен сет на хотели , голф терени и изложбени делови за автомобили. Првата трка на Сузука се одржа во 1963 година, трка на спорткски автомобили која ја победи Британскиот возач Питер Вар, кој подоцна забележа и голем успех како менаџер на екипата на Лотус. Патеката беше домакин на такви трки се до 1969 година , а трките на Формула 2 започнаа тука да се одржуваат од 1971 до 1975 година, но најголемо разочарување за оваа патека беше тоа во 1976 гоина кога Ф1 циркусот место тука, дојде на патеката Фиџи , на Јапонското тло. Во 1987 година десет години по последната трка на Фиџи Ф1 конечно пристигна на Сузука. Но патеката мораше да претрпи одредени модификации и промени, за да се задоволат сигурносните регулативи. Тие секако ја намалија брзината на оваа патека, но сепак Сузука до ден денес остана како една од најомилените патеки на сите фанови и возачи на Ф1. Во 1989 и 1990 година трките тука беа за дебата, бидејки и во двете трки се судрија огорчените ривали Сена и Прост , баш во моменти на одлука за конечниот крај и титула во сезоните. Прост ја доби титула во 1989 , а Сена наредната година се одмазди и ја освои титулата. Последните години Хонда инвестира доста во патеката, поради големата конкуренција со патеката Фиџи, каде пак инвестира Тојота и сака пак таа патека да ја врати на календарот на Ф1 натпреварите.

Историја
Сезона Трка Победник Пол-поз Најбрз круг
1 12 Manuel Gonzalez
1h28:36.848s
Manuel Gonzalez
3:17.345s
Alvydas Subacius
1:37.447s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
2 7 Cristian Iorga
1h25:38.506s
Mariano Torregomez
3:09.591s
Cristian Iorga
1:34.651s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
4 16 Gatis Laugalis
1h25:39.858s
Maxim Kotov
3:06.777s
Cristian Iorga1
1:34.798s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
5 6 Petar Totev2
1h26:03.694s
Cristian Iorga1
3:09.251s
Cristian Iorga1
1:35.895s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
6 1 Edvinas Pranculevicius
1h26:38.737s
Edvinas Pranculevicius
3:09.935s
Edvinas Pranculevicius
1:36.302s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
8 15 Maxim Kotov1
1h37:23.659s
Edvinas Pranculevicius
3:38.792s
Maxim Kotov1
1:48.920s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
10 16 Leandro Sereno
1h21:54.038s
Leandro Sereno
3:01.919s
Martynas Molneris
1:30.445s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
13 Тест патека Total test laps: 447782
Your test laps: ???
- Jari Aareskoski1
1:30.235s
Минати тест сесии
Резултати од тестирањето
14 2 Jari Aareskoski2
1h21:59.817s
Jari Aareskoski2
3:01.981s
Heidi Aareskoski
1:30.438s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
16 13 Vladimir Islentiev2
1h23:08.854s
Jari Aareskoski2
3:05.408s
Vladimir Islentiev2
1:32.212s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
18 3 Toygun Senler
1h22:37.454s
Toygun Senler
3:05.270s
Toygun Senler
1:31.184s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
20 7 Toygun Senler2
1h22:16.706s
Toygun Senler2
3:04.171s
Toygun Senler2
1:30.938s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
22 3 João Monteiro
1h22:49.589s
João Monteiro
3:05.114s
Leandro Sereno2
1:31.677s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
23 2 Zdenek Hladik1
1h25:40.522s
Edvinas Pranculevicius1
3:03.573s
Leandro Sereno2
1:31.248s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
24 15 Zdenek Hladik1
1h21:57.732s
Zdenek Hladik1
3:03.291s
Zdenek Hladik1
1:31.081s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
27 11 Justinas Smyšliajevas1
1h22:12.988s
Laila Britāle
3:02.635s
Justinas Smyšliajevas1
1:30.766s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
29 16 Justinas Smyšliajevas3
1h21:41.046s
Mindaugas Sarocka
3:02.353s
Justinas Smyšliajevas3
1:30.660s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
31 10 Atis Praudins
1h22:05.902s
Atis Praudins
3:02.977s
Atis Praudins
1:31.069s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
33 1 Atis Praudins
1h22:10.511s
Atis Praudins
3:02.146s
Atis Praudins
1:30.922s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
37 11 Leandro Sereno5
1h22:08.388s
Leandro Sereno5
3:03.022s
Leandro Sereno5
1:31.490s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
38 10 Vsevolod Demydov
1h22:41.663s
Sion Francis
3:04.253s
Roman Maksimenkov
1:30.934s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
40 1 Christos Bobolis
1h22:01.033s
Sion Francis
3:01.784s
Apostolis Goutzos
1:30.476s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
43 16 Roland Postle
1h22:44.526s
João Monteiro1
3:16.361s
João Monteiro1
1:30.621s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
45 16 Roland Postle1
1h22:27.366s
Roland Postle1
3:03.462s
Roland Postle1
1:31.462s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
49 10 Christos Bobolis1
1h34:21.373s
Vsevolod Demydov2
3:30.473s
Jukka Sireni
1:45.291s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
50 Тест патека Total test laps: 1294770
Your test laps: ???
- Marc De Jong
1:31.602s
Минати тест сесии
Резултати од тестирањето
51 17 Ioannis Dimitroglou
1h22:15.301s
Jukka Sireni
3:02.313s
Ioannis Dimitroglou
1:30.818s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
55 7 Ioannis Dimitroglou1
1h21:39.548s
Ioannis Dimitroglou1
3:03.116s
Ioannis Dimitroglou1
1:29.729s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
57 12 Nikolay Ivanov
1h22:18.867s
Rafael Mantovani
3:02.229s
Jan Velske
1:29.258s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
61 3 Paulo Pinto1
1h22:52.169s
Vladimir Islentiev2
3:02.787s
David Rolleston
1:30.151s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
66 17 Łukasz Dudek
1h22:57.787s
Toni Söyrinki
3:04.881s
Rafal Celejewski
1:30.994s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
68 4 Róbert László1
1h21:41.979s
Martin Bedoya
3:02.401s
Róbert László1
1:29.081s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
70 3 Gonzalo Alvarez
1h21:52.070s
Gonzalo Alvarez
3:02.840s
Alpo Kaakinen1
1:29.258s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
72 13 Jan Velske
1h21:29.394s
Jan Velske
3:02.641s
George Slater
1:29.191s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
75 2 Roland Postle8
1h21:09.490s
Roland Postle8
3:03.561s
Gonzalo Alvarez
1:28.907s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
80 13 Rimantas Sagatas2
1h20:56.238s
Rimantas Sagatas2
2:59.721s
Rimantas Sagatas2
1:28.330s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
82 1 Julien Prado
1h20:40.673s
Julien Prado
3:00.990s
Julien Prado
1:27.898s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
84 3 Brad Marshall
1h21:35.168s
Roland Postle9
3:03.742s
Brad Marshall
1:29.378s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
86 12 Brad Marshall
1h32:35.380s
Brad Marshall
2:59.745s
Brad Marshall
1:30.255s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
89 15 Kristijan Mihovic
1h27:28.352s
Bert Huylebroeck1
3:15.593s
Bruno Caseiro
1:28.442s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
92 4 Dominiek Van West
1h21:29.439s
Dominiek Van West
3:15.002s
Dominiek Van West
1:29.064s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
95 7 André de Carvalho
1h21:00.174s
André de Carvalho
2:59.220s
André de Carvalho
1:28.867s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката