Jerez

Патека Технички податоци
Локација: Шпанија Моќност: 8
Датум: Не е на календарот Управување: 16
Должина на патеката: 306.4км Забрзување: 8
Круга: 69 Аеродинамички притисок: Медиум
Разлика од круг: 4.441 км Претекнување: Тешко
Просечна брзина: 208.79 км/ч Тврдина на суспензијата: Меки
Одржани трки: 20 Потрошувачка на гориво: Висока
Број на кривини: 14 Потрошувачка на гуми: Многу висока
Време на влез/излез од боксот: 18s Ниво на грипот: Ниско
Категорија: поранешена Ф1
Рекорди
Види ги најдобрите кругови на сите менаџери
Сезона Најдобар квалификационен круг
S79, R8
Дек 15, 2020
Rimantas Sagatas2 1:17.320s
Сезона Master
S73, R14
Дек 16, 2019
Sergei Gordov 1:19.538s
Сезона Pro
S88, R6
Јул 2, 2022
Gyuri Székely 1:20.639s
Сезона Amateur
S56, R16
Јан 10, 2017
Jonathan Flament 1:23.094s
Сезона Rookie
S56, R16
Јан 6, 2017
William Pickering 1:25.852s
Види ги најдобрите кругови во трка на сите менаџери
Сезона Рекорд на патеката
S73, R14
Дек 17, 2019
Nevzat Kasapoglu 1:16.566s
Сезона Master
S88, R6
Јул 5, 2022
Stefan Gommans 1:19.511s
Сезона Pro
S52, R6
Мар 29, 2016
Felipe Mion 1:20.379s
Сезона Amateur
S56, R16
Јан 10, 2017
Rafał Jędrzejewski 1:22.441s
Сезона Rookie
S56, R16
Јан 10, 2017
Hugo Martins 1:23.857s

Ги пратиме промените и податоците
Види ги најдобрите кругови на сите менаџери
Сезона Најдобар квалификационен круг
S45, R10
Јан 20, 2015
Roland Postle1 1:32.207s
Сезона Master
S45, R10
Јан 20, 2015
Joao Barbosa 1:33.569s
Сезона Pro
S45, R10
Јан 20, 2015
Niels Wolters 1:34.260s
Сезона Amateur
S45, R10
Јан 20, 2015
Vassili Buhharin 1:36.358s
Сезона Rookie
S45, R10
Јан 20, 2015
Jere Airaksinen 1:39.925s
Види ги најдобрите кругови во трка на сите менаџери
Сезона Рекорд на патеката
S45, R10
Јан 20, 2015
Alexey Manukalov 1:32.117s
Сезона Master
S45, R10
Јан 20, 2015
Rogerio Mandler 1:33.337s
Сезона Pro
S45, R10
Јан 20, 2015
Mariya Baranovskaya 1:33.664s
Сезона Amateur
S45, R10
Јан 20, 2015
Fran Betancort 1:35.100s
Сезона Rookie
S45, R10
Јан 20, 2015
Mario Sirca 1:38.016s
Опис

Херез патеката е направена во 1985 година кога Педро Пачеко, градоначалник на Херез дела Фронтера, одлучи да го подржи проектот за изградба на тркачка патека, а исто така да го промовира градот со познатите вина. Патеката првпат се промовира во Ф1 трките со трката во 1986 година, каде Сена го победи Менсел во суперинтересна трка, во една од најтесните трки и завршетоци на трки во последните години на Ф1 натпреварувањата . Менсел се реваншира со победи на таа патека во наредните 1987 и 1988 година. Ф1 настаните на оваа патека имаат проблем со слабата посетеност, но исто така битен момент да се напомене е дека кога има Мототрки на патеката, трибините се исполнети до последно место. Во 1990та година сведоци бевме на една страшна несрека на патеката кога Мартин Донели директно удри во бариерата со својот Лотус, во екстра брзите свијоци. Тоа беше почетокот на крајот на Херез, во смисла за Ф1 трките. Во 1991 година Шпанското ГП беше преместено на новата патека во Барселона. Последната Ф1 трка беше на Херез во 1997 година, кога патеката беше домакин на Европското ГП. На ова трка бевме сведоци на дуелот помеѓу Вилнев и Шумахер, кој во понатамошните настани беше дисквалификуван бидејки го истурка Вилнев од патеката. Трката ја обележа првата победа на Мика Хакинен во Мкларен Мерцедес. Патеката битно е да се каже дека остана како многу популарна патека за одржување на тестирања на Ф1 болидите.

Историја
Сезона Трка Победник Пол-поз Најбрз круг
1 15 Petar Totev
1h41:00.874s
Manuel Gonzalez
2:48.609s
Manuel Gonzalez
1:24.356s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
2 4 Vladimir Islentiev
1h43:03.046s
Petar Totev
3:08.234s
Cristian Iorga
1:25.956s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
6 16 Gatis Laugalis
1h37:45.158s
Peter Helcmanovsky
2:42.380s
Leandro Sereno
1:22.905s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
7 3 Maxim Kotov
1h39:04.854s
Ivan Mishinev
2:47.294s
Maxim Kotov
1:24.587s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
10 2 Gatis Laugalis1
1h36:21.962s
Heidi Koski
2:42.417s
Martynas Molneris
1:21.314s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
12 10 Jari Aareskoski
1h51:34.119s
Martynas Molneris
3:10.062s
Jari Aareskoski
1:35.153s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
17 4 Leandro Sereno1
1h35:38.999s
Tomasz Wypych
2:42.659s
Tomasz Wypych
1:21.000s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
21 3 Toygun Senler3
1h47:31.837s
Edvinas Pranculevicius
2:40.883s
Edvinas Pranculevicius
1:21.614s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
25 9 Zdenek Hladik2
1h34:13.083s
Edvinas Pranculevicius2
2:41.826s
Zdenek Hladik2
1:19.976s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
32 3 Toygun Senler3
1h35:27.084s
Tomasz Kaminski
2:41.995s
Toygun Senler3
1:20.652s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
37 3 Leandro Sereno5
1h34:44.853s
João Monteiro1
2:41.882s
Leandro Sereno5
1:20.442s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
45 10 Pedro Nazaré
1h48:52.933s
Roland Postle1
3:05.537s
Alexey Manukalov
1:32.117s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
52 6 Stanislav Frolov
1h35:06.185s
Stanislav Frolov
2:40.333s
Stanislav Frolov
1:18.966s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
56 16 Justinas Smyšliajevas4
1h34:00.492s
Gino Zernani
2:40.764s
Patrik Balogh
1:18.837s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
61 10 Roland Postle4
1h34:39.034s
David Rolleston
2:41.340s
Róbert László
1:19.067s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
67 7 Ioannis Dimitroglou3
1h34:22.151s
Ioannis Dimitroglou3
2:39.565s
Michael Keeney
1:18.676s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
73 14 Nevzat Kasapoglu
1h31:59.622s
Nevzat Kasapoglu
2:37.382s
Nevzat Kasapoglu
1:16.566s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
79 8 Wouter Teuwen
1h33:16.034s
Rimantas Sagatas2
2:35.413s
Andrea Squizzato
1:17.493s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
84 5 Roland Postle9
1h33:50.171s
Roland Postle9
2:38.123s
Twig Fahaji
1:18.652s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
88 6 Jasper Coosemans1
1h33:44.896s
George Slater1
2:37.157s
Jasper Coosemans1
1:17.509s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката