Indianapolis

Патека Технички податоци
Локација: САД Моќност: 10
Датум: Не е на календарот Управување: 9
Должина на патеката: 306.6км Забрзување: 11
Круга: 73 Аеродинамички притисок: Ниска
Разлика од круг: 4.2 км Претекнување: Лесно
Просечна брзина: 214.98 км/ч Тврдина на суспензијата: Медиум
Одржани трки: 23 Потрошувачка на гориво: Висока
Број на кривини: 13 Потрошувачка на гуми: Средна
Време на влез/излез од боксот: 25.5s Ниво на грипот: Високо
Категорија: поранешена Ф1
Рекорди
Види ги најдобрите кругови на сите менаџери
Сезона Најдобар квалификационен круг
S52, R17
Мај 6, 2016
Ioannis Dimitroglou 1:11.428s
Сезона Master
S56, R11
Дек 21, 2016
Ayman Daher 1:12.656s
Сезона Pro
S66, R12
Сеп 18, 2018
Andrea Carnevali 1:13.396s
Сезона Amateur
S66, R12
Сеп 17, 2018
Ivan Lukovkin 1:14.795s
Сезона Rookie
S52, R17
Мај 6, 2016
Luciano Sousa 1:17.717s
Види ги најдобрите кругови во трка на сите менаџери
Сезона Рекорд на патеката
S89, R10
Сеп 20, 2022
Pieterjan Staessen 1:10.332s
Сезона Master
S72, R12
Окт 8, 2019
Toni Söyrinki 1:11.571s
Сезона Pro
S52, R17
Мај 6, 2016
Mairo Toom 1:12.819s
Сезона Amateur
S52, R17
Мај 6, 2016
Helga Heinävesi 1:14.006s
Сезона Rookie
S52, R17
Мај 6, 2016
Peter Nile 1:15.324s

Ги пратиме промените и податоците
Види ги најдобрите кругови на сите менаџери
Сезона Најдобар квалификационен круг
S62, R6
Дек 19, 2017
Jakab Zoltan 1:22.105s
Сезона Master
S72, R12
Окт 8, 2019
Sam Norris 1:23.336s
Сезона Pro
S62, R6
Дек 19, 2017
Melissa Martin 1:24.636s
Сезона Amateur
S72, R12
Окт 8, 2019
Victor Ramirez 1:26.798s
Сезона Rookie
S72, R12
Окт 8, 2019
Fabian Leva 1:30.877s
Види ги најдобрите кругови во трка на сите менаџери
Сезона Рекорд на патеката
S62, R6
Дек 19, 2017
Róbert László 1:21.769s
Сезона Master
S66, R12
Сеп 18, 2018
Vincenzo Ditommaso 1:23.087s
Сезона Pro
S62, R6
Дек 19, 2017
Tomas Varinis 1:24.878s
Сезона Amateur
S66, R12
Сеп 18, 2018
Domantas Rasalskis 1:26.312s
Сезона Rookie
S62, R6
Дек 19, 2017
Veres Tamás 1:29.053s
Опис

Изградена во 1909 година, Индианаполис тркачката патека е една од најпознатите во светот во областа на мото трките.Посебно со трката Индианаполис 500. Освен со исклучок на двете светски војни, патеката е домакин на извонреден број на спектакли на 4 километарската овална патека, уште од 1911 година. Во 1950 година, 500ката заработи поени и се приклучи на Светскиот Шампионат, но виде само неколку регуларни звезди од Ф1 шампионатот кои учествуваа тука. Брикјард 400, настанот во Наскар и првата трка различна од 500ката, од 1916 година, е ставена во 1994 година, да влезе во шемата на Ф1 трките, односно нејзиното вракање на овие патеки во 2000тита година. Трката се одржа на сосем новоизградена патека, а ова беше прво америчко Гран При дури од Феникс кое се одржа во 1991 година. Над 200,000 гледачи присуствуваа на настанот, а исто толку имаше и на следната трка во 2001 година, кој беше прв таков голем настан по трагедијата на 11 септември што се случи таму на тоа тло. Гран При-то тука беше исто толку и контраверзно, за време на престојот во Индианаполис, со потегот на 5кратниот Светски Шампион , во 2002 година кога неговиот тимски колега Рубенс Баричело го остави да го премине и да стане победник на оваа трка. Макар што тоа и не е толку контраверзно, зошто и другите екипи ги практикуваа тие потези. Во 2005тата проблемите со Мишелин гумите, завршија на тој начин што седум екипи се повлекоа од трката и не настапија, а само три екипи, 6 болиди со Бриџстон гуми ја започнаа трката и ја завршија. Со тоа во многу го паднаа угледот на оваа патека. Тука се стартува на предниот правец, се вози во насока на часовникот, спротивно до Индианаполис 500 и Брикјард 400, кои се возат спротивно. По правецот се влегува во Свијокот 4, пред да се продолжи до Хулман Булеварот па се до 2иот свијок, вракајки се назад на овалот во брзиот дел на Јужната Капија, па се до 1 свијок, па се до патеката од тули, односно познатиот Брикјард.

Историја
Сезона Трка Победник Пол-поз Најбрз круг
1 6 Nikolay Ivanov
1h50:46.753s
Manuel Gonzalez
3:04.605s
Petar Totev
1:18.867s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
2 17 Mariano Sabanes
1h35:07.935s
Mariano Torregomez
2:29.214s
Mariano Torregomez
1:15.530s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
4 15 Petar Totev1
1h35:50.253s
Petar Totev1
2:33.157s
Petar Totev1
1:17.116s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
6 9 Leandro Sereno
1h35:31.996s
Peter Helcmanovsky
2:30.732s
Cristian Iorga1
1:16.237s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
8 1 Maxim Kotov1
1h31:22.510s
Maxim Kotov1
2:24.533s
Maxim Kotov1
1:12.613s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
9 13 Maxim Kotov2
1h31:35.839s
Maxim Kotov2
2:26.614s
Gatis Laugalis1
1:12.573s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
11 16 Martynas Molneris
1h47:19.621s
Martynas Molneris
2:52.603s
Jari Aareskoski
1:26.269s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
14 16 Heidi Aareskoski
1h32:52.729s
Heidi Aareskoski
2:29.203s
Heidi Aareskoski
1:14.516s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
16 15 Vladimir Islentiev2
1h33:16.953s
Vladimir Islentiev2
2:40.076s
Jari Aareskoski2
1:14.692s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
22 12 Edvinas Pranculevicius1
1h31:23.234s
Edvinas Pranculevicius1
2:26.740s
João Monteiro
1:12.831s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
29 3 Justinas Smyšliajevas3
1h30:18.415s
Toygun Senler3
2:24.653s
Mindaugas Sarocka
1:12.529s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
37 8 Rimantas Sagatas2
1h31:28.124s
João Monteiro1
2:24.545s
Rimantas Sagatas2
1:12.747s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
42 3 Rimantas Sagatas2
1h32:27.723s
Vsevolod Demydov2
2:34.628s
Vsevolod Demydov2
1:12.176s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
48 1 Christos Bobolis
1h30:25.040s
Christos Bobolis
2:24.875s
Christos Bobolis
1:12.831s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
52 17 Ioannis Dimitroglou
1h30:27.607s
Ioannis Dimitroglou
2:25.199s
Ioannis Dimitroglou
1:11.684s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
56 11 Ioannis Dimitroglou2
1h30:36.285s
Justinas Smyšliajevas4
2:25.292s
Ioannis Dimitroglou2
1:11.121s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
62 6 Róbert László
1h42:38.530s
Jakab Zoltan
2:45.506s
Róbert László
1:21.769s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
66 12 Łukasz Dudek
1h41:00.609s
Radek Sus
2:35.690s
Łukasz Dudek
1:12.987s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
69 8 Radek Sus
1h29:25.870s
Radek Sus
2:26.223s
Alpo Kaakinen
1:11.167s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
72 12 Nevzat Kasapoglu
1h30:14.965s
Christos Bobolis4
2:36.442s
Jan Velske
1:10.598s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
77 11 Yug Desai1
1h29:55.843s
Yug Desai1
2:36.879s
Yug Desai1
1:10.999s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
83 3 Lee Harding
1h30:22.134s
Lee Harding
2:25.151s
Ignacio Belatti
1:11.168s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
89 10 Pieterjan Staessen
1h29:58.590s
Vladimir Valis
2:25.703s
Pieterjan Staessen
1:10.332s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката