Adelaide

Патека Технички податоци
Локација: Австралија Моќност: 8
Датум: Не е на календарот Управување: 9
Должина на патеката: 298.6км Забрзување: 10
Круга: 79 Аеродинамички притисок: Медиум
Разлика од круг: 3.78 км Претекнување: Тешко
Просечна брзина: 196.65 км/ч Тврдина на суспензијата: Медиум
Одржани трки: 32 Потрошувачка на гориво: Ниска
Број на кривини: 12 Потрошувачка на гуми: Средна
Време на влез/излез од боксот: 19.5s Ниво на грипот: Ниско
Категорија: поранешена Ф1
Рекорди
Види ги најдобрите кругови на сите менаџери
Сезона Најдобар квалификационен круг
S45, R15
Фев 6, 2015
Roland Postle1 1:09.761s
Сезона Master
S74, R1
Јан 10, 2020
Kristoffer Johnsson 1:11.816s
Сезона Pro
S88, R4
Јун 25, 2022
György Székely 1:11.602s
Сезона Amateur
S5, R1
Јул 17, 2007
Radoslaw Skibinski 1:14.534s
Сезона Rookie
S95, R13
Окт 12, 2023
Alwyn Van Saarloos 1:17.197s
Види ги најдобрите кругови во трка на сите менаџери
Сезона Рекорд на патеката
S74, R1
Јан 10, 2020
George Slater 1:09.196s
Сезона Master
S74, R1
Јан 10, 2020
Kristoffer Johnsson 1:11.067s
Сезона Pro
S88, R4
Јун 28, 2022
György Székely 1:11.351s
Сезона Amateur
S57, R10
Фев 21, 2017
Toms Polis 1:13.704s
Сезона Rookie
S36, R16
Јун 21, 2013
Wellington Nascimento 1:15.254s

Ги пратиме промените и податоците
Види ги најдобрите кругови на сите менаџери
Сезона Најдобар квалификационен круг
S25, R14
Јун 7, 2011
Zdenek Hladik2 1:20.767s
Сезона Master
S36, R16
Јун 21, 2013
Paulo Pinto 1:22.519s
Сезона Pro
S82, R8
Јун 22, 2021
Andy Goodall 1:23.644s
Сезона Amateur
S36, R16
Јун 21, 2013
Hans-Patrick Müür 1:25.658s
Сезона Rookie
S61, R14
Ное 14, 2017
Alex Shimanovsky 1:28.618s
Види ги најдобрите кругови во трка на сите менаџери
Сезона Рекорд на патеката
S68, R3
Дек 21, 2018
Róbert László1 1:20.286s
Сезона Master
S82, R8
Јун 22, 2021
Leonardo Franco 1:22.079s
Сезона Pro
S82, R8
Јун 22, 2021
Plamen Iliev 1:23.221s
Сезона Amateur
S61, R14
Ное 14, 2017
Alfredo José 1:24.767s
Сезона Rookie
S42, R14
Јул 22, 2014
Sean Gallagher 1:27.361s
Опис

Аделаида уличната патека ја одржа првата трка во Ф1 во 1985та година, патеката се простира во реонот на Викторија, во област и регион кој е познат посебно по коњички трки. Стана некоја пракса на оваа патека и оваа трка да се вози последната и одлучувачката трка секоја сезона, поради одличната организација на настанот. Иако се работи за поголемиот дел од патеката и се води како улична трка, но сепак оваа патека е посебна поради долг правец на кој се развива брзина и над 305км/ч. Има сет на остри свијоци, низ делот кој е познат по преработувачката на овошје, затоа и еден својок го носи името Банана. Патеката исто така има дел од свијоци, кои се воглавно под агол од 90 степени , на кои патеката се менува од улица во улица. Патека секако има големо побарување и бара секако маскимално внимание на возачите, бидејки секоја грешка се казнува со излетување и удар во бетонските зидови со кои е окружена патеката. Во 1986 година трката доживеа вистинска ерупција баш на крајот на сезоната, со фаворитот за титула Најџел Мансел, кој го уништува болидот на трката, со тоа препуштајки ја трката и комплетно целиот шампионат на Алан Прост во неговиот Мекларен. Во 1991 година патеката има пак својствен рекорд, за најкратка трка во историјат ана Ф1 трките, после само 14 кругови, силниот дожд прави да не може апсолутно да се вози и нема ни минимални услови за трка, со што трката е прекината, а победник е Ајритон Сена. Во 1994 година трката ја имаше најголемата контраверзност , Михаел Шумахер ја зеде првата титула после колизијата со Дејмон Хил и така успеа да ја задржи разликата од 1 бод помеѓу нив. Во 1996 Австралиското ГП , патеката ја следеше името како трка со Громови, односно дожд. Па поради тоа и трката беше префрлена во Мелбурн, со што тоа се покажа и како добар чекор, бидејки самата трка донесе доста поголем финасиски обрт. Но со тоа се смена и улогата на патеката во редоследот во сезоната. Сега оваа трка не е последно ,него прва и со неа стартува и се подига завесата на почетокот на секоја сезона.

Историја
Сезона Трка Победник Пол-поз Најбрз круг
4 1 Petar Totev1
1h39:01.931s
Petar Totev1
2:24.691s
Petar Totev1
1:13.731s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
5 1 Maxim Kotov
1h38:38.528s
Maxim Kotov
2:23.925s
Maxim Kotov
1:13.053s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
7 5 Maxim Kotov
1h43:20.609s
Maxim Kotov
2:30.461s
Maxim Kotov
1:15.735s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
9 2 Maxim Kotov2
1h39:00.933s
Maxim Kotov2
2:26.817s
Maxim Kotov2
1:13.593s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
11 13 Jari Aareskoski
1h36:26.177s
Vladimir Islentiev2
2:23.070s
Jari Aareskoski
1:11.290s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
14 4 Junior Almeida
1h38:25.886s
Jari Aareskoski2
2:35.200s
Heidi Aareskoski
1:12.088s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
15 Тест патека Total test laps: 678562
Your test laps: ???
- Joana Monteiro
1:09.103s
Минати тест сесии
Резултати од тестирањето
17 1 Jari Aareskoski3
1h37:38.394s
Jari Aareskoski3
2:22.335s
Jari Aareskoski3
1:12.380s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
21 8 João Monteiro
1h51:03.458s
Edvinas Pranculevicius
2:35.453s
Edvinas Pranculevicius
1:13.041s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
25 14 Zdenek Hladik2
1h36:37.787s
Zdenek Hladik2
2:33.690s
Zdenek Hladik2
1:11.785s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
28 9 Justinas Smyšliajevas2
1h39:20.440s
Evaldas Ruseckas
2:22.745s
Toygun Senler3
1:11.725s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
31 6 Rimantas Sagatas
1h37:54.158s
Rimantas Sagatas
2:25.364s
Atis Praudins
1:12.306s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
34 1 Leandro Sereno4
1h49:22.060s
Toygun Senler4
2:22.911s
Sergey Tuzhilov
1:12.628s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
36 16 Leandro Sereno5
1h37:19.776s
João Monteiro
2:32.741s
Vsevolod Demydov
1:11.887s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
38 Тест патека Total test laps: 1639571
Your test laps: ???
- Heite Schaumann
1:10.687s
Минати тест сесии
Резултати од тестирањето
39 16 Leandro Sereno6
1h45:42.032s
Leandro Sereno6
2:22.223s
Rimantas Sagatas2
1:11.677s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
42 14 Alexey Manukalov
1h51:01.431s
Frederico Neves
2:33.875s
Roland Postle
1:13.125s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
45 15 Roland Postle1
1h36:44.873s
Roland Postle1
2:19.917s
Leandro Sereno6
1:10.999s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
48 15 Zdenek Hladik3
1h48:45.579s
Frederico Neves1
2:34.339s
Roland Postle3
1:13.040s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
50 14 Roland Postle3
1h44:06.570s
Roland Postle3
2:32.726s
Jani Syrjäläinen
1:11.869s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
51 1 Roland Postle4
1h36:56.577s
José Abi Jaudi
2:22.490s
Zsolt Rizsányi
1:11.653s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
54 12 Aleksey Odegov
1h37:33.486s
Evaldas Ruseckas
2:21.935s
Michael Keeney
1:11.126s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
57 10 Florencia Caro
1h37:01.219s
Florencia Caro
2:24.680s
Jarosław Nowacki
1:10.713s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
58 Тест патека Total test laps: 1574092
Your test laps: ???
- Janne Väänänen
1:10.985s
Минати тест сесии
Резултати од тестирањето
61 14 Róbert László
1h49:41.788s
Róbert László
2:45.808s
Róbert László
1:20.356s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
63 Тест патека Total test laps: 1603499
Your test laps: ???
- Niklas Sörén
1:10.705s
Минати тест сесии
Резултати од тестирањето
64 8 Roland Postle5
1h36:36.807s
Roland Postle5
2:35.176s
Radek Czech1
1:10.381s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
68 3 Róbert László1
1h50:12.085s
Jens Frostrup
2:45.542s
Róbert László1
1:20.286s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
70 14 Yug Desai
1h36:15.575s
Yug Desai
2:22.381s
Hauke Johannsen
1:10.448s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
74 1 George Slater
1h35:44.417s
George Slater
2:23.082s
George Slater
1:09.196s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
77 17 Jasper Coosemans1
1h51:05.759s
Yug Desai1
2:47.024s
Rimantas Sagatas2
1:21.225s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
82 8 Jan Velske2
1h44:03.944s
Jasper Coosemans1
2:45.276s
Joachim Rang2
1:12.191s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
84 2 Gyuri Székely
1h36:20.208s
Gyuri Székely
2:22.337s
Gyuri Székely
1:10.258s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
88 4 Rafal Celejewski
1h35:51.962s
Kristijan Mihovic
2:20.841s
Rafal Celejewski
1:09.229s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
91 9 Dominiek Van West
1h46:30.457s
George Slater1
2:46.690s
Josh Clark
1:11.757s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
93 Тест патека Total test laps: 1931115
Your test laps: ???
- Mike Kreisz
1:10.455s
Минати тест сесии
Резултати од тестирањето
95 13 Alexei Malkin
1h36:26.155s
Gyuri Székely
2:22.092s
Geir Pukk
1:09.749s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката