Paul Ricard

Патека Технички податоци
Локација: Франција Моќност: 9
Датум: Не е на календарот Управување: 11
Должина на патеката: 305км Забрзување: 8
Круга: 79 Аеродинамички притисок: Медиум
Разлика од круг: 3.861 км Претекнување: Лесно
Просечна брзина: 234.02 км/ч Тврдина на суспензијата: Медиум
Одржани трки: 33 Потрошувачка на гориво: Висока
Број на кривини: 11 Потрошувачка на гуми: Многу висока
Време на влез/излез од боксот: 19.5s Ниво на грипот: Многу високо
Категорија: F1
Рекорди
Види ги најдобрите кругови на сите менаџери
Сезона Најдобар квалификационен круг
S93, R13
Јун 9, 2023
Wouter Teuwen 1:00.654s
Сезона Master
S62, R15
Јан 18, 2018
Diogo Schwinn 1:01.642s
Сезона Pro
S93, R13
Јун 7, 2023
Ethan Littlejohns 1:02.210s
Сезона Amateur
S93, R13
Јун 7, 2023
Julien Pontet 1:03.591s
Сезона Rookie
S62, R15
Јан 18, 2018
Nicolás Soto 1:05.856s
Види ги најдобрите кругови во трка на сите менаџери
Сезона Рекорд на патеката
S93, R13
Јун 9, 2023
Lorenzo Di Buono 59.392s
Сезона Master
S70, R17
Јун 21, 2019
Farcy Génel 1:01.170s
Сезона Pro
S54, R2
Јул 19, 2016
Karl-Martin Müür 1:01.853s
Сезона Amateur
S95, R4
Сеп 12, 2023
Ville Pohjanen 1:02.923s
Сезона Rookie
S62, R15
Јан 19, 2018
Nicolás Soto 1:04.357s

Ги пратиме промените и податоците
Види ги најдобрите кругови на сите менаџери
Сезона Најдобар квалификационен круг
S88, R11
Јул 20, 2022
Kuba Szajbel 1:09.092s
Сезона Master
S88, R11
Јул 21, 2022
Mehdi El Fathy 1:10.299s
Сезона Pro
S88, R11
Јул 21, 2022
Sergey Sergeev 1:11.577s
Сезона Amateur
S88, R11
Јул 21, 2022
Geir Pukk 1:13.682s
Сезона Rookie
S88, R11
Јул 20, 2022
Deno Pruuli 1:16.670s
Види ги најдобрите кругови во трка на сите менаџери
Сезона Рекорд на патеката
S88, R11
Јул 22, 2022
Bert Huylebroeck 1:09.069s
Сезона Master
S88, R11
Јул 22, 2022
Quentin Levasseur 1:10.941s
Сезона Pro
S88, R11
Јул 22, 2022
Tomas Zukauskas 1:12.278s
Сезона Amateur
S88, R11
Јул 22, 2022
Josep Meyer 1:14.186s
Сезона Rookie
S88, R11
Јул 22, 2022
Tikhon Bardin 1:16.306s
Опис

Оваа патека е изградена во 1969 година, финансирана од Пол Рикар, алкохол и магнат во областа на пијалоците, кој живее во близина. Патеката е лоцирана на околу 10км јужно од селото Ле Кастелет и има фабрики и погони кои се далеку пред времето. Во патеката доминира долгиот правец Мистрал кој е пратен со благите свијоци Сињ.Французинот Патрик Тамбе , ја забележа нависоката брзина на патеката од 362км/ч на правецот Мистрал, на тркалата на турбо моторот и болидот на Ферари. И покрај страшната брзина, долги години патеката важи за една од најбезбедните патеки во светот. Пол Рикар патеката беше домакин на првото Француско Гран При во 1971 година , а на патеката доминираше Џеки Стјуарт. Во 1980тите резултираа со победи на двајцата популарни француски возачи, Рене Арну и Алан Прост, и двајцата во болидите на Рено. Патеката беше домакин исто така на Винфилд Тркачкото Училиште кое продуцира некои од најдобрите француски возачи, вклучувајки ги Тамбе, Пирони и Прост. Трагична смрт на Елио де Анџелис во 1986 година беше изговор да се префрли Гран При трката на Магни Кур , одлука која беше поврзана со внатрешната политика на провинциите во Франција, а многу малку од тоа беше поврзано со безбедноста. Со смртта на де Анџелис, должината на патеката е видно скратена, со неколку додадени свијоци со кои исто така видно се намалува брзината на оригиналната патека. Последна Ф1 трка се возеше во 1990 година, а патеката беше продадена на Берни Еклстон во 1999 година,после смртта на Пол Рикар. Патеката после тоа беше комплетно реновирана, а моментално патеката се користи како Ф1 тест патека. Патеката е исто така домакин на интернационалниот "Bol d'Or" трка на мотори.

Историја
Сезона Трка Победник Пол-поз Најбрз круг
1 14 Vaidotas Valiukas
1h30:32.699s
Manuel Gonzalez
2:11.926s
Manuel Gonzalez
1:06.136s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
2 11 Mariano Torregomez
1h30:29.742s
Mariano Torregomez
2:11.312s
Mariano Torregomez
1:06.906s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
3 5 Petar Totev
1h27:59.832s
Petar Totev
2:08.324s
Petar Totev
1:04.928s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
4 12 Petar Totev1
1h29:56.086s
Petar Totev1
2:18.402s
Petar Totev1
1:04.675s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
6 11 Gatis Laugalis
1h27:43.335s
Peter Helcmanovsky
2:07.170s
Cristian Iorga1
1:04.609s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
7 13 Leandro Sereno
1h44:20.473s
Gatis Laugalis1
2:19.567s
Jari Aareskoski
1:16.465s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
8 Тест патека Total test laps: 182823
Your test laps: ???
- Edvinas Pranculevicius
1:01.536s
Минати тест сесии
Резултати од тестирањето
9 7 Maxim Kotov2
1h24:50.621s
Vladimir Islentiev
2:04.386s
Maxim Kotov2
1:02.018s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
10 4 Vladimir Islentiev1
1h35:59.134s
Gatis Laugalis1
2:05.290s
Edijs Putniņš
1:03.112s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
12 3 Jari Aareskoski
1h25:42.616s
Jari Aareskoski
2:03.244s
Jari Aareskoski
1:02.985s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
15 6 Heidi Aareskoski1
1h28:11.843s
Heidi Aareskoski1
2:26.312s
Heidi Aareskoski1
1:04.262s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
18 5 Vladimir Islentiev2
1h24:45.762s
Toygun Senler
2:13.644s
Laila Britāle
1:02.100s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
20 13 Edvinas Pranculevicius
1h24:45.444s
Toygun Senler2
2:03.949s
Edvinas Pranculevicius
1:02.220s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
23 5 Leandro Sereno2
1h35:38.776s
Edvinas Pranculevicius1
2:03.653s
Zdenek Hladik1
1:03.308s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
27 5 Justinas Smyšliajevas1
1h35:18.053s
Justinas Smyšliajevas1
2:20.148s
Justinas Smyšliajevas1
1:10.935s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
29 8 Atis Praudins
1h23:48.479s
Atis Praudins
2:02.608s
Atis Praudins
1:01.567s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
31 14 Tomasz Kaminski
1h24:38.165s
Tomasz Kaminski
2:03.812s
Tomasz Kaminski
1:02.484s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
34 2 Leandro Sereno4
1h25:04.722s
Vsevolod Demydov
2:03.621s
Vsevolod Demydov
1:02.248s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
37 2 João Monteiro1
1h27:16.649s
Vsevolod Demydov
2:20.225s
João Monteiro1
1:02.611s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
39 5 Paulo Pinto
1h24:37.227s
Vsevolod Demydov1
2:03.028s
Christos Bobolis
1:02.073s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
41 Тест патека Total test laps: 1614599
Your test laps: ???
- Alexander Ilyin
1:00.606s
Минати тест сесии
Резултати од тестирањето
43 6 Tomek Kiełpiński
1h24:24.414s
Ian Lynch
2:04.232s
Tomek Kiełpiński
1:02.116s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
48 4 Andrian Naidenov
1h35:11.673s
Christos Bobolis
2:12.130s
Philipp Oiseau
1:03.175s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
50 10 Jukka Sireni
1h24:34.896s
Roland Postle3
2:11.739s
Jukka Sireni
1:01.845s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
54 2 Christos Bobolis2
1h25:02.909s
Ioannis Dimitroglou1
2:02.518s
Julien Prado
1:01.535s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
57 17 Florencia Caro
1h23:55.219s
Nikolay Ivanov
2:03.772s
Florencia Caro
1:00.616s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
62 15 Rafal Celejewski
1h23:08.083s
Rafal Celejewski
2:03.519s
Róbert László
1:00.090s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
65 5 Martin Britain
1h23:41.392s
Martin Britain
2:12.546s
Martin Britain
1:00.809s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
70 17 Gonzalo Alvarez
1h24:32.779s
Tomek Kiełpiński
2:03.292s
Róbert László2
1:00.877s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
76 13 Roland Postle9
1h22:58.365s
Roland Postle9
2:03.040s
Gonzalo Alvarez
1:00.480s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
80 2 Rimantas Sagatas2
1h23:11.138s
Rimantas Sagatas2
2:02.523s
Rimantas Sagatas2
59.846s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
82 9 Jasper Coosemans1
1h23:24.111s
Jasper Coosemans1
2:03.357s
Jasper Coosemans1
59.977s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
85 Тест патека Total test laps: 1282610
Your test laps: ???
- Max Watson
1:01.244s
Минати тест сесии
Резултати од тестирањето
88 11 Bert Huylebroeck
1h34:23.152s
Kuba Szajbel
2:19.252s
Bert Huylebroeck
1:09.069s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
93 13 Lorenzo Di Buono
1h22:51.167s
Wouter Teuwen
2:02.197s
Lorenzo Di Buono
59.392s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
95 4 André de Carvalho
1h23:05.273s
Gonzalo Alvarez
2:20.343s
André de Carvalho
59.407s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката