Sakhir

Патека Технички податоци
Локација: Бахреин Моќност: 16
Датум: Не е на календарот Управување: 11
Должина на патеката: 308.5км Забрзување: 9
Круга: 57 Аеродинамички притисок: Ниска
Разлика од круг: 5.412 км Претекнување: Нормално
Просечна брзина: 243.71 км/ч Тврдина на суспензијата: Меки
Одржани трки: 40 Потрошувачка на гориво: Многу висока
Број на кривини: 14 Потрошувачка на гуми: Средна
Време на влез/излез од боксот: 25.5s Ниво на грипот: Многу високо
Категорија: F1
Рекорди
Види ги најдобрите кругови на сите менаџери
Сезона Најдобар квалификационен круг
S97, R17
Мар 1, 2024
Andreas Ramann 1:20.992s
Сезона Master
S74, R13
Фев 21, 2020
Joachim Rang 1:22.437s
Сезона Pro
S74, R13
Фев 19, 2020
Dario Kajt 1:23.599s
Сезона Amateur
S84, R15
Ное 19, 2021
Mike Kreisz 1:25.398s
Сезона Rookie
S74, R13
Фев 19, 2020
Nicolás Soto 1:28.541s
Види ги најдобрите кругови во трка на сите менаџери
Сезона Рекорд на патеката
S97, R17
Мар 1, 2024
Lorenzo Di Buono 1:19.949s
Сезона Master
S74, R13
Фев 21, 2020
Joachim Rang 1:21.309s
Сезона Pro
S97, R17
Мар 1, 2024
Harri Pakosta 1:22.905s
Сезона Amateur
S10, R17
Авг 29, 2008
Daneks Britāls 1:24.234s
Сезона Rookie
S46, R12
Мар 31, 2015
Dávid Guti 1:26.595s

Ги пратиме промените и податоците
Види ги најдобрите кругови на сите менаџери
Сезона Најдобар квалификационен круг
S28, R1
Ное 8, 2011
Toygun Senler3 1:33.361s
Сезона Master
S61, R2
Окт 3, 2017
Rafael Mantovani 1:36.012s
Сезона Pro
S35, R17
Апр 19, 2013
Casper Romkes 1:36.962s
Сезона Amateur
S35, R17
Апр 19, 2013
Vakis Hadjimichael 1:38.835s
Сезона Rookie
S35, R17
Апр 19, 2013
Nik Glükler 1:42.419s
Види ги најдобрите кругови во трка на сите менаџери
Сезона Рекорд на патеката
S75, R3
Мар 20, 2020
Paweł Zaburski 1:33.792s
Сезона Master
S75, R3
Мар 20, 2020
Twig Fahaji 1:35.401s
Сезона Pro
S61, R2
Окт 3, 2017
Andrea Iacoponi 1:36.357s
Сезона Amateur
S35, R17
Апр 19, 2013
Juha Korhonen 1:38.904s
Сезона Rookie
S35, R17
Апр 19, 2013
Guilherme Siqueira 1:40.578s
Опис

Оваа патека е лоцирана во пустината надвор од границите на главниот град на Бахреин, Манама. Изградена е во 2004та година, и е една од најмодерните патеки во Ф1 календарот, со архитектура која комплетно ја рефлектира Арапската култура и поднебје. Конструкцијата и изградбата на патеката е подржана од Принцот и Круната, кој е голем ентузијаст во мото спортовите и е хонорарен претседател на Мото Федерацијата на Бахреин. Патеката е проектирана од Херман Тилке, со трошоци за изградба на истата од околу 150 милиони долари. Патеката беше домакин на првата Ф1 трка во 2004та година, каде доброто време беше на страната на брзите Ферари болиди .Шумахер беше недостижен во еден два победата на Ферари, а беше разлика на крајот со второпласираниот со над 30 секунди разлика. Во 2005га година трката беше втора од хетрик победите на идниот шампион во Ф1 таа сезона - Фернандо Алонсо. Позиционирана на средина во пустината, патеката претставува проблем во Ф1 трките, со оглед на тоа песокот претставуваше проблем и на неколку други патеки , како Зандворт на пример кои беа исклучени од Ф1 календарот поради тоа. Но официјалните лица на патеката во Бахреин, најдоја решение за овој проблем, со тоа што го прскаат просторот и песокот околу цела патека со средство кое не дава да се шири песокот, односно да лета, баш во времето на одржување на трката. Но сепак главен проблем на екипите е да овозможат тактика и да го средат така болидот , да не може фината и ситна прашина да навлезе во болидот и во деловите посебно на моторот. Тоа е посебно важно поради фактот дека Ф1 екипите мораат со еден мотор да извозат барем 2 трки. Песокот влијае доста и на самата патека, со тоа што многу го отежнува и тактичкиот дел за одбирањето на пневматиците. Проблем е и за возачите да ја научат патеката, тоа за нив е тешко поради фактот, дека патеката е сместена во пустина, па се околу неа е празно, па така да немаат многу ориентири за да знаат каде точно и на кој дел од патеката се наоѓаат. Тоа е посебно многу важно и битно во сегментот на неколкуте места каде треба појако кочење за да се совлада наредниот свијок.

Историја
Сезона Трка Победник Пол-поз Најбрз круг
3 17 Petar Totev
1h23:27.080s
Petar Totev
2:48.791s
Petar Totev
1:25.497s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
4 3 Petar Totev1
1h25:12.183s
Vaidotas Valiukas
2:53.764s
Petar Totev1
1:27.443s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
6 2 Georgi Georgiev
1h23:43.413s
Valentino Barosso
2:48.030s
Cristian Iorga1
1:25.834s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
7 4 Cristian Iorga1
1h24:11.103s
Ivan Mishinev
2:53.430s
Cristian Iorga1
1:27.007s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
8 13 Maxim Kotov1
1h29:56.631s
Edvinas Pranculevicius
3:07.117s
Jari Aareskoski
1:25.483s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
10 17 Leandro Sereno
1h20:36.791s
Leandro Sereno
2:44.742s
Leandro Sereno
1:22.341s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
12 2 Jari Aareskoski
1h20:40.105s
Jari Aareskoski
2:45.865s
Jari Aareskoski
1:22.181s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
13 16 Jari Aareskoski1
1h21:38.058s
Jari Aareskoski1
2:48.388s
Jari Aareskoski1
1:23.726s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
14 6 Heidi Aareskoski
1h25:16.146s
Heidi Aareskoski
3:02.352s
Heidi Aareskoski
1:25.044s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
17 3 Jari Aareskoski3
1h21:41.153s
Jari Aareskoski3
2:48.330s
Jari Aareskoski3
1:23.921s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
19 1 Vladimir Islentiev2
1h21:01.082s
Toygun Senler1
2:46.598s
Toygun Senler1
1:23.123s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
21 16 Zdenek Hladik
1h21:19.288s
Nuno Vicente
2:49.570s
Zdenek Hladik
1:23.816s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
25 3 Edvinas Pranculevicius2
1h21:15.843s
Zdenek Hladik2
2:48.044s
Zdenek Hladik2
1:23.204s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
28 1 Justinas Smyšliajevas2
1h31:20.266s
Toygun Senler3
3:08.611s
Justinas Smyšliajevas2
1:34.357s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
30 10 Leandro Sereno2
1h21:16.952s
Leandro Sereno2
2:47.140s
Leandro Sereno2
1:23.293s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
33 8 Rimantas Sagatas1
1h22:38.785s
Ioannis Dimitroglou
2:59.265s
Mindaugas Sarocka
1:23.390s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
35 17 Vsevolod Demydov
1h32:10.744s
João Monteiro
3:09.706s
Christer Andersson
1:35.174s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
38 15 Vsevolod Demydov
1h21:21.090s
Ian Lynch
2:47.538s
Ian Lynch
1:23.303s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
41 2 Christos Bobolis
1h21:05.640s
Christos Bobolis
2:47.527s
Alexander Ilyin
1:23.030s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
43 13 Ian Lynch
1h21:08.928s
João Monteiro1
2:47.447s
Ian Lynch
1:23.393s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
46 12 Devashis Tamhane
1h21:26.950s
Roland Postle2
2:48.109s
Devashis Tamhane
1:23.606s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
48 11 Christos Bobolis
1h20:53.474s
Christos Bobolis
2:46.926s
Vsevolod Demydov2
1:23.274s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
49 6 Christos Bobolis1
1h25:11.823s
Vsevolod Demydov2
2:46.737s
Vsevolod Demydov2
1:23.053s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
52 7 Roland Postle4
1h21:20.107s
Jukka Sireni
2:46.340s
Ioannis Dimitroglou
1:22.529s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
58 7 Justinas Smyšliajevas4
1h20:57.456s
Florencia Caro
2:45.408s
Sergey Seravin
1:20.541s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
61 2 Alexei Malkin
1h30:52.510s
Vladimir Islentiev2
3:12.038s
Jakab Zoltan
1:22.572s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
64 1 Roland Postle5
1h20:41.070s
Theodosis Vogiatzis
2:45.499s
Łukasz Dudek
1:21.049s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
65 16 Toni Söyrinki
1h25:29.569s
Theodosis Vogiatzis
2:46.334s
Manuel João
1:22.058s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
69 11 Róbert László2
1h20:08.164s
Roland Postle6
2:45.177s
Róbert László2
1:20.767s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
72 6 Jan Velske
1h20:13.284s
Jan Velske
2:46.537s
Jan Velske
1:20.737s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
74 13 Jan Velske2
1h19:51.353s
Roland Postle7
2:44.915s
Carlos Esparza
1:20.289s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
75 3 Jan Velske2
1h27:54.726s
Alix Martin
2:46.713s
Alix Martin
1:21.734s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
79 4 Andrea Squizzato
1h19:38.992s
Harsh Sheth
2:45.675s
Andrea Squizzato
1:20.453s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
81 1 Joachim Rang1
1h32:21.718s
Alessandro Casagrande
3:12.182s
Joachim Rang1
1:33.940s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
84 15 David Rolleston
1h20:01.426s
Marcin Żak
2:45.790s
David Rolleston
1:21.006s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
86 11 Bert Huylebroeck
1h29:06.833s
Bert Huylebroeck
2:58.487s
Branislav Mihic
1:22.428s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
90 4 Bruno Caseiro
1h19:58.481s
Kristijan Mihovic
2:43.450s
Vladimir Valis
1:20.878s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
92 3 George Slater2
1h19:45.279s
George Slater2
2:44.890s
Gyuri Székely
1:20.805s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
94 15 Kai Wen Chew
1h19:32.331s
Kai Wen Chew
2:43.446s
Alexei Malkin
1:20.315s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
97 17 Lorenzo Di Buono
1h19:49.190s
Andreas Ramann
2:43.165s
Lorenzo Di Buono
1:19.949s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката