Anderstorp

Патека Технички податоци
Локација: Шведска Моќност: 9
Датум: Јул 2, 2024 Управување: 11
Должина на патеката: 281.8км Забрзување: 9
Круга: 70 Аеродинамички притисок: Ниска
Разлика од круг: 4.026 км Претекнување: Многу тешко
Просечна брзина: 210.26 км/ч Тврдина на суспензијата: Меки
Одржани трки: 31 Потрошувачка на гориво: Висока
Број на кривини: 10 Потрошувачка на гуми: Средна
Време на влез/излез од боксот: 13.5s Ниво на грипот: Ниско
Категорија: поранешена Ф1
Рекорди
Види ги најдобрите кругови на сите менаџери
Сезона Најдобар квалификационен круг
S85, R15
Јан 25, 2022
Chris Adnams 1:09.608s
Сезона Master
S85, R15
Јан 25, 2022
Ferenc Koncz 1:11.148s
Сезона Pro
S41, R15
Мај 20, 2014
Kirill Sikachyov 1:12.077s
Сезона Amateur
S7, R15
Фев 1, 2008
Marco Terrao 1:13.903s
Сезона Rookie
S7, R15
Фев 1, 2008
Ricardas Nesavas 1:16.387s
Види ги најдобрите кругови во трка на сите менаџери
Сезона Рекорд на патеката
S71, R3
Јул 5, 2019
Gonzalo Alvarez 1:08.928s
Сезона Master
S85, R15
Јан 28, 2022
Krisztián Veinperl 1:10.695s
Сезона Pro
S54, R4
Јул 26, 2016
Marius Slavinskas 1:11.547s
Сезона Amateur
S73, R16
Дек 27, 2019
Anestis Mamplekos 1:13.252s
Сезона Rookie
S90, R15
Дек 9, 2022
Laurent Kurz 1:15.064s

Ги пратиме промените и податоците
Види ги најдобрите кругови на сите менаџери
Сезона Најдобар квалификационен круг
S73, R16
Дек 27, 2019
Paweł Zaburski 1:21.112s
Сезона Master
S73, R16
Дек 27, 2019
Nagyházi Sándor 1:21.943s
Сезона Pro
S73, R16
Дек 27, 2019
Brice Meyer 1:23.548s
Сезона Amateur
S65, R10
Јул 10, 2018
Ahmet Sonverdi 1:25.430s
Сезона Rookie
S73, R16
Дек 27, 2019
Mattia Gastaldello 1:28.577s
Види ги најдобрите кругови во трка на сите менаџери
Сезона Рекорд на патеката
S65, R10
Јул 10, 2018
Ioannis Dimitroglou3 1:21.564s
Сезона Master
S65, R10
Јул 10, 2018
Paulo Soares 1:22.250s
Сезона Pro
S65, R10
Јул 10, 2018
Joaquín Quintana 1:23.659s
Сезона Amateur
S65, R10
Јул 10, 2018
János Horvath 1:25.239s
Сезона Rookie
S65, R10
Јул 10, 2018
Stephen Hinde 1:28.043s
Опис

Отворена во 1968 година, 2,5 милји долгата "Скандинавска Тркачка Патека" е дизајнирана од страна на Свен "Смоки" Азберг и беше бргу преименувана по името на блиското гратче Андерсторп. Изградена на пространството, патеката стана популарна во 1970тите, со оглед на високата популарност и кариера на швеѓанецот Рони Петерсон. Долгите правци ( едниот правец е долг скоро колку дупло должина на авионска писта! ) и присуството на неколку свијоци со банкини, направија сетирањата за болидите да се доста тешки и рискантни. Андерсторп беше домакин на првата Ф1 Гран При трка во 1973та година, Петерсон ја импресионираше домашната публика со пол позиција во неговиот Лотус. Беше блиску и до освојување на првото место, но при крајот на трката имаше пукање на еден пневматик и беше претекнат во последниот круг од победникот Дени Хулм. Тоа беше најтесна трка во која некој швеѓанец ке дојдеше до победа на домашна трка. Патеката стана регуларна во Ф1 циркусот во 1970тите, но присуството на календарот кратко траеше. Во 1978 година, последната Ф1 трка се одржа на патеката, каде доминантен беше Лауда, во контраверзниот Бребем болид, кој за разлика од сите останати имаше голема разлика до даунфорсот кој успеваше да го има. Загриженоста за сигурноста на патеката, со неколкуте несреки на истата, а и со смртта на Петерсон и Гунар Нилсон, водеше кон паѓање на подршката за трката и секако водеше кон нејзиниот крај во натпреварувачка смисла . Но после 1978 година, патеката остана како популарно место за собирање и одржување на настанаи на туринг трките и спортските автомобилски трки.

Историја
Сезона Трка Победник Пол-поз Најбрз круг
1 7 Manuel Gonzalez
1h30:27.653s
Manuel Gonzalez
2:29.101s
Manuel Gonzalez
1:14.617s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
2 Тест патека Total test laps: 63697
Your test laps: ???
- Mariano Sabanes
1:12.469s
Минати тест сесии
Резултати од тестирањето
3 8 Mariano Torregomez
1h30:49.654s
Mariano Torregomez
2:40.009s
Petar Totev
1:13.786s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
4 13 Vaidotas Valiukas
1h27:14.545s
Vaidotas Valiukas
2:24.813s
Leandro Sereno
1:13.054s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
5 12 Maxim Kotov
1h30:17.671s
Petar Totev2
2:29.666s
Vladimir Islentiev
1:16.001s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
7 15 Maxim Kotov
1h26:49.758s
Maxim Kotov
2:23.020s
Cristian Iorga1
1:12.543s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
9 10 Vladimir Islentiev
1h26:43.652s
Maxim Kotov2
2:24.815s
Vladimir Islentiev
1:12.211s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
11 11 Leandro Sereno
1h26:17.992s
Leandro Sereno
2:22.777s
Jari Aareskoski
1:12.260s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
13 9 Heidi Aareskoski
1h26:03.063s
Heidi Aareskoski
2:23.484s
Heidi Aareskoski
1:11.749s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
15 7 Heidi Aareskoski1
1h26:35.206s
Heidi Aareskoski1
2:24.763s
Heidi Aareskoski1
1:12.949s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
17 10 Vladimir Islentiev2
1h36:57.228s
Jari Aareskoski3
2:23.011s
Tomasz Wypych
1:12.773s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
20 5 Toygun Senler2
1h27:30.735s
Toygun Senler2
2:21.461s
Toygun Senler2
1:11.347s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
27 4 Justinas Smyšliajevas1
1h25:29.085s
Justinas Smyšliajevas1
2:21.918s
Justinas Smyšliajevas1
1:11.221s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
29 11 Justinas Smyšliajevas3
1h25:46.538s
Marek Marchewka
2:22.479s
Mindaugas Sarocka
1:11.776s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
32 8 Toygun Senler3
1h26:07.379s
Tomasz Kaminski
2:24.979s
Atis Praudins
1:11.960s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
34 7 Leandro Sereno4
1h27:58.167s
Ioannis Dimitroglou
2:24.075s
Lukas Jonaitis
1:11.739s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
35 5 Wojciech Uzikowski
1h26:30.683s
Gary Mullins
2:23.989s
Gary Mullins
1:11.815s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
36 7 Vsevolod Demydov
1h25:48.292s
Vsevolod Demydov
2:22.499s
Vsevolod Demydov
1:11.863s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
40 3 Rafael Mantovani
1h25:40.933s
Christos Bobolis
2:22.911s
Toygun Senler5
1:11.671s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
41 15 João Monteiro1
1h26:25.865s
João Monteiro1
2:31.966s
Vsevolod Demydov2
1:10.768s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
45 3 Leandro Sereno6
1h25:17.905s
Roland Postle1
2:20.631s
Roland Postle1
1:10.995s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
48 5 Christos Bobolis
1h25:20.539s
Jan Pavlicek
2:23.511s
Eric Bolder
1:11.207s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
54 4 Rafal Kowalski
1h25:39.459s
Tomasz Kaminski
2:21.674s
Michael Keeney
1:10.960s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
58 16 Toni Söyrinki
1h26:40.420s
Roland Postle4
2:32.157s
Justinas Smyšliajevas4
1:09.928s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
62 13 Alpo Kaakinen
1h25:08.137s
Alpo Kaakinen
2:23.302s
Sam Wainwright
1:10.146s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
65 10 Mateusz Oleś
1h37:53.686s
Theodosis Vogiatzis
2:45.504s
Ioannis Dimitroglou3
1:21.564s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
71 3 Gonzalo Alvarez
1h24:13.995s
Christos Bobolis4
2:21.984s
Gonzalo Alvarez
1:08.928s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
73 16 Nevzat Kasapoglu
1h25:01.800s
Ahmet Sonverdi
2:34.473s
Carlos Esparza
1:10.078s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
76 Тест патека Total test laps: 1413420
Your test laps: ???
- Thanos Tsial
1:10.990s
Минати тест сесии
Резултати од тестирањето
78 15 Rimantas Sagatas2
1h30:48.678s
George Slater
2:34.483s
Rimantas Sagatas2
1:09.810s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
85 15 George Slater1
1h24:27.993s
Chris Adnams
2:20.380s
Ania Piekarska
1:09.444s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
90 15 Bruno Caseiro
1h30:36.738s
Bruno Caseiro
2:34.468s
Kuba Szajbel
1:10.608s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
95 10 Wouter Teuwen1
1h29:20.916s
Alexei Malkin
2:32.161s
Wouter Teuwen1
1:09.949s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката