Melbourne

Патека Технички податоци
Локација: Австралија Моќност: 12
Датум: Јул 12, 2024 Управување: 15
Должина на патеката: 307.6км Забрзување: 10
Круга: 58 Аеродинамички притисок: Медиум
Разлика од круг: 5.303 км Претекнување: Тешко
Просечна брзина: 226.07 км/ч Тврдина на суспензијата: Меки
Одржани трки: 35 Потрошувачка на гориво: Средна
Број на кривини: 17 Потрошувачка на гуми: Средна
Време на влез/излез од боксот: 16.5s Ниво на грипот: Ниско
Категорија: F1
Рекорди
Види ги најдобрите кругови на сите менаџери
Сезона Најдобар квалификационен круг
S98, R5
Мар 22, 2024
Lorenzo Di Buono 1:25.081s
Сезона Master
S98, R5
Мар 21, 2024
Alexander Michaels 1:27.592s
Сезона Pro
S86, R17
Апр 8, 2022
Andreas Ramann 1:28.928s
Сезона Amateur
S86, R17
Апр 7, 2022
Dave Hawkes 1:30.405s
Сезона Rookie
S86, R17
Апр 8, 2022
Firuza Mamajanova 1:33.791s
Види ги најдобрите кругови во трка на сите менаџери
Сезона Рекорд на патеката
S100, R1
Јул 12, 2024
Harsh Sheth 1:24.455s
Сезона Master
S98, R5
Мар 22, 2024
Alexander Michaels 1:26.787s
Сезона Pro
S79, R1
Ное 20, 2020
Nevzat Kasapoglu 1:27.811s
Сезона Amateur
S72, R15
Окт 18, 2019
Sylvain Elsass 1:29.388s
Сезона Rookie
S89, R17
Окт 14, 2022
Dawid Janczak 1:31.574s

Ги пратиме промените и податоците
Види ги најдобрите кругови на сите менаџери
Сезона Најдобар квалификационен круг
S79, R1
Ное 20, 2020
Yug Desai3 1:40.082s
Сезона Master
S80, R17
Мар 19, 2021
Lee Harding 1:41.920s
Сезона Pro
S80, R17
Мар 19, 2021
Jason Claydon 1:43.146s
Сезона Amateur
S80, R17
Мар 19, 2021
Witek Dzideczek 1:45.407s
Сезона Rookie
S80, R17
Мар 19, 2021
Erika Morganti 1:49.367s
Види ги најдобрите кругови во трка на сите менаџери
Сезона Рекорд на патеката
S80, R17
Мар 19, 2021
Alessandro Casagrande 1:39.490s
Сезона Master
S80, R17
Мар 19, 2021
Mark Philips 1:40.343s
Сезона Pro
S80, R17
Мар 19, 2021
Sébastien Boulanger 1:41.966s
Сезона Amateur
S80, R17
Мар 19, 2021
Rory Collins 1:45.050s
Сезона Rookie
S80, R17
Мар 19, 2021
Simonas Andriulis 1:47.207s
Опис

Австралиското Гран При беше оригинално одржано во Аделаида со Кеке Розберг, кој ја победува дебитантската трка во 1985 година. Традиоционално трката во Аделаида беше и се одржуваше при крајот на сезоната, така многу често имавме да видиме трилер трки во кои се одлучувале победниците и шампионите. Не верувам дека некој ке ја заборави трката во која на крајот ке настрада гумата на Најџел Менсел во 1986 година или една од најконтраверзните трки во 1994 година, дуелот на Шумахер и Дејмон Хил. Оваа трка исто така ја обележа и победата на Ајритон Сена во 1993 година. Последното Гран При на Аделаида се одржа во 1995 година, но оваа трка ја обележа еден несрекен настан, страшната несрека на Мика Хакинен на тренингот, каде беше сериозно повреден. На срека, Мика се опорави од несреката без некои посериозно повреди и последици. Во 1996 година Австралиското ГП се префрли источно во Мелбурн, на фантастичната нова патека во АЛберт Парк. Трката сега е почетна во сезоната, односно со таа трка започнува скоро секоја сезона, а самата патека нуди и дава спектакуларни трки. Жак Вилнев направи одлично деби во 1996 година кога бриљираше на пол позицијата, а на трката беше втор. Истата година Мартин Брандл беше неверојатно срекен што избегна страшна несрека уште во првиот круг, односно заврши без никакви посериозни последици, кога неговиот Џордан летна и се заби директно во бариерата од буриња и гуми покрај патеката.

Историја
Сезона Трка Победник Пол-поз Најбрз круг
1 1 Nikolay Ivanov
1h33:07.388s
Chris Whiting
3:09.221s
Nikolay Ivanov
1:33.490s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
3 10 Mariano Torregomez
1h29:16.772s
Mariano Torregomez
2:59.628s
Mariano Torregomez
1:30.210s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
8 7 Maxim Kotov1
1h27:11.222s
Edvinas Pranculevicius
2:59.587s
Maxim Kotov1
1:27.983s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
10 15 Vladimir Islentiev1
1h28:10.916s
Vladimir Islentiev1
3:00.119s
Martynas Molneris
1:29.429s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
12 13 Heidi Aareskoski
1h26:11.801s
Gatis Laugalis1
2:54.674s
Heidi Aareskoski
1:26.687s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
13 17 Heidi Aareskoski
1h27:48.857s
Heidi Aareskoski
2:58.979s
Heidi Aareskoski
1:29.048s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
16 14 Vladimir Islentiev2
1h27:49.980s
Vladimir Islentiev2
2:58.755s
Vladimir Islentiev2
1:29.120s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
18 1 Toygun Senler
1h27:05.169s
Tomasz Wypych
2:56.148s
Tomasz Wypych
1:28.308s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
19 5 Toygun Senler1
1h27:11.836s
Toygun Senler1
2:57.210s
Toygun Senler1
1:27.932s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
22 17 Edvinas Pranculevicius1
1h28:38.434s
Edvinas Pranculevicius1
3:23.207s
Zdenek Hladik
1:28.821s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
24 1 Edvinas Pranculevicius2
1h26:48.897s
Edvinas Pranculevicius2
2:56.122s
Edvinas Pranculevicius2
1:27.556s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
27 10 Zdenek Hladik3
1h26:58.207s
Justinas Smyšliajevas1
2:56.112s
Justinas Smyšliajevas1
1:27.995s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
29 17 Justinas Smyšliajevas3
1h26:54.540s
Justinas Smyšliajevas3
2:57.824s
Justinas Smyšliajevas3
1:27.536s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
30 Тест патека Total test laps: 1041772
Your test laps: ???
- Rimantas Sagatas
1:27.297s
Минати тест сесии
Резултати од тестирањето
32 13 Atis Praudins
1h26:58.271s
Atis Praudins
2:58.145s
Atis Praudins
1:28.097s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
35 7 Leandro Sereno5
1h27:41.269s
Rimantas Sagatas1
3:11.687s
Wojciech Uzikowski
1:28.808s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
37 9 João Monteiro1
1h38:54.668s
João Monteiro1
2:55.479s
Toygun Senler4
1:29.250s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
40 15 Toygun Senler5
1h27:25.689s
Apostolis Goutzos
2:56.399s
Nikolay Borzenkov
1:28.171s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
43 1 Florencia Caro
1h26:41.710s
Florencia Caro
2:53.449s
Florencia Caro
1:26.871s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
46 7 Leandro Sereno6
1h27:18.805s
Leandro Sereno6
3:09.324s
Leandro Sereno6
1:27.967s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
49 11 Roland Postle3
1h27:17.990s
Roland Postle3
2:57.153s
Jukka Sireni
1:27.781s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
52 3 Roland Postle4
1h26:52.217s
Christos Bobolis2
2:57.363s
Krzysztof Malik
1:26.791s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
58 1 Florencia Caro
1h26:40.955s
Florencia Caro
2:55.131s
Max Watson
1:26.295s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
63 15 Radek Czech
1h25:47.497s
Radek Czech
2:57.859s
Christos Bobolis4
1:26.056s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
69 7 Róbert László2
1h26:02.018s
Alpo Kaakinen
2:55.307s
Yug Desai
1:26.093s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
72 15 Jan Velske
1h25:29.659s
Jan Velske
2:56.464s
Jan Velske
1:26.060s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
73 8 Toni Söyrinki
1h25:40.894s
Jan Velske1
2:56.838s
Toni Söyrinki
1:25.603s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
75 1 Roland Postle8
1h28:27.343s
Roland Postle8
2:56.257s
Christos Bobolis4
1:25.439s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
79 1 George Slater
1h25:55.104s
Jasper Coosemans1
3:08.501s
George Slater
1:25.211s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
80 17 Alessandro Casagrande
1h33:27.792s
Alessandro Casagrande
3:23.680s
Ville Pohjanen
1:28.278s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
81 Тест патека Total test laps: 1233326
Your test laps: ???
- Rémy Pointet
1:27.799s
Минати тест сесии
Резултати од тестирањето
86 17 Bert Huylebroeck
1h25:05.662s
Brad Marshall
2:55.265s
Antonio Gattulli
1:25.575s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
89 17 Bert Huylebroeck1
1h26:00.561s
Dominiek Van West
2:55.254s
Bert Huylebroeck1
1:25.725s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
92 11 Wouter Teuwen
1h25:53.330s
Jasper Coosemans1
2:53.445s
Bruno Caseiro1
1:25.568s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
96 2 Lorenzo Di Buono
1h25:22.253s
Lorenzo Di Buono
2:53.180s
Wouter Teuwen2
1:24.690s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
98 5 Harsh Sheth
1h25:56.224s
Lorenzo Di Buono
2:51.528s
Harsh Sheth
1:25.258s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
100 1 Harsh Sheth
1h24:10.352s
Harsh Sheth
2:53.323s
Harsh Sheth
1:24.455s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката