Istanbul

Патека Технички податоци
Локација: Турција Моќност: 13
Датум: Не е на календарот Управување: 10
Должина на патеката: 309.4км Забрзување: 14
Круга: 58 Аеродинамички притисок: Медиум
Разлика од круг: 5.334 км Претекнување: Нормално
Просечна брзина: 232.56 км/ч Тврдина на суспензијата: Медиум
Одржани трки: 33 Потрошувачка на гориво: Средна
Број на кривини: 14 Потрошувачка на гуми: Средна
Време на влез/излез од боксот: 16s Ниво на грипот: Високо
Категорија: поранешена Ф1
Рекорди
Види ги најдобрите кругови на сите менаџери
Сезона Најдобар квалификационен круг
S87, R14
Мај 30, 2022
Bert Huylebroeck 1:23.852s
Сезона Master
S87, R14
Мај 27, 2022
Pieterjan Staessen 1:25.616s
Сезона Pro
S87, R14
Мај 31, 2022
Victor Brezhnev 1:26.336s
Сезона Amateur
S76, R7
Јун 3, 2020
Fotios Bakas 1:28.058s
Сезона Rookie
S78, R14
Ное 2, 2020
Patrik Lauterkrantz 1:31.299s
Види ги најдобрите кругови во трка на сите менаџери
Сезона Рекорд на патеката
S76, R7
Јун 5, 2020
Gonzalo Alvarez 1:22.578s
Сезона Master
S57, R14
Мар 7, 2017
Patryk Janczak 1:23.469s
Сезона Pro
S84, R1
Окт 1, 2021
Zoltán Zelei 1:25.379s
Сезона Amateur
S58, R12
Мај 2, 2017
Yaropolk Tirolsky 1:27.264s
Сезона Rookie
S78, R14
Ное 3, 2020
Andreas Vigil 1:29.082s

Ги пратиме промените и податоците
Види ги најдобрите кругови на сите менаџери
Сезона Најдобар квалификационен круг
S29, R9
Фев 10, 2012
Justinas Smyšliajevas3 1:35.978s
Сезона Master
S29, R9
Фев 10, 2012
Martynas Atkočius 1:39.089s
Сезона Pro
S29, R9
Фев 10, 2012
Mert Büyükakar 1:40.401s
Сезона Amateur
S29, R9
Фев 10, 2012
Ulf Gunnarsson 1:42.726s
Сезона Rookie
S29, R9
Фев 10, 2012
Łukasz Jaworski 1:46.426s
Види ги најдобрите кругови во трка на сите менаџери
Сезона Рекорд на патеката
S34, R6
Јан 4, 2013
Vsevolod Demydov 1:38.308s
Сезона Master
S27, R8
Сеп 27, 2011
Michal Bocon 1:39.384s
Сезона Pro
S27, R8
Сеп 27, 2011
Andrius Talandzevicius 1:40.469s
Сезона Amateur
S27, R8
Сеп 27, 2011
Wagner Souza 1:42.294s
Сезона Rookie
S34, R6
Јан 4, 2013
Piero Pastore 1:44.657s
Опис

Местоположбата на Турското Гран При е лоцирана е во Пендик , место многу блиску до Курткој на јужната страна од ТЕМ Автопатот, кој ги поврзува Истанбул и Анкара. Многу е блиску и поврзан со ново направениот Сабиха Гоксен Интернационалниот Аеродром , а цела околина е опкружена со живописни шуми и полиња. Патеката е 5.338км долга, со просечна ширина од 15 метри , односно со ширина од 14 до 21.5 метри, а покрива 2,215 милиони м2. Со вкупно 16 свијоци, најостриот со радиус од скоро 15м, патеката поминува низ скоро четири различни земјани делови и нивоа, со стартно целната рамнина над 650 метри должина. Вкупната должина на патеката на Турското Гран При е 309.356км со повеке од 58 кругови. Свијокот број 8 е посебно нагласен и ја содржи целата фантазија на градителите на патеката . Свијокот е брз, содржи 4 апекс делови , слично со мулти апекс кривините на стариот Нирбургринг. Гледачите и возачите секако најмногу го сакаат баш тој свијок со број 8, а и го споредуваат често со Еу Руж и со 130Р. Патеката сама по себе како што кажавме е доста споредена со Спа Франкошпан. Уште еден свијок кој треба да се спомене е секако свијокот со број 1 , брз спуст надолу па со оштро вртење на лево после долгиот правец. Овој свијок исто така уште и го викаат со името Турска Спирала , со референца и споредба на уште еден исто така многу познат и сличен свијок на овој, тоа е познатата Спирала на Лагуна Сека. И во двете натпреварувања во 2006тата година, Ф1 и Мото ГП трки на патеката имаа доста незгоди и несреки баш на овој специфичен свијок. Третна регија на оваа патека е нагорнината на средината од последниот правец . Бидејки многу целата патека ја споредуваат со Еу РУж ,како што рековме поради многуте сличности, на шега дури ја завикаа и како Фо Руж.

Историја
Сезона Трка Победник Пол-поз Најбрз круг
11 7 Leandro Sereno
1h35:45.152s
Leandro Sereno
2:53.997s
Leandro Sereno
1:27.171s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
12 12 Martynas Molneris
1h26:14.160s
Jari Aareskoski
3:09.171s
Jari Aareskoski
1:27.362s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
13 14 Jari Aareskoski1
1h23:51.554s
Leandro Sereno1
2:50.102s
Jari Aareskoski1
1:24.490s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
15 9 Heidi Aareskoski1
1h35:30.861s
Heidi Aareskoski1
2:53.290s
Heidi Aareskoski1
1:27.648s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
17 6 Jari Aareskoski3
1h24:53.834s
Tomasz Wypych
2:53.118s
Tomasz Wypych
1:25.890s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
19 13 Toygun Senler1
1h24:41.811s
Edvinas Pranculevicius
2:53.414s
Toygun Senler1
1:26.073s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
20 4 Toygun Senler2
1h24:21.767s
Toygun Senler2
2:53.424s
Toygun Senler2
1:25.873s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
21 12 João Monteiro
1h30:16.530s
Nuno Vicente
2:53.901s
Laila Britāle
1:26.071s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
22 Тест патека Total test laps: 913029
Your test laps: ???
- Laila Britāle
1:24.659s
Минати тест сесии
Резултати од тестирањето
25 5 Zdenek Hladik2
1h24:21.450s
Edvinas Pranculevicius2
2:52.450s
Zdenek Hladik2
1:25.194s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
27 8 Justinas Smyšliajevas1
1h29:47.942s
Toygun Senler3
3:04.143s
Wojciech Uzikowski
1:25.685s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
29 9 Toygun Senler3
1h23:39.821s
Justinas Smyšliajevas3
3:01.553s
Vsevolod Demydov
1:24.604s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
32 11 Atis Praudins
1h36:26.658s
Atis Praudins
2:50.357s
Atis Praudins
1:26.062s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
34 6 Leandro Sereno4
1h33:33.767s
Leandro Sereno4
3:04.068s
Leandro Sereno4
1:26.586s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
36 3 Wojciech Uzikowski
1h30:08.293s
Vsevolod Demydov
2:52.200s
Wojciech Uzikowski
1:25.345s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
39 9 Toygun Senler4
1h24:36.285s
Rafael Mantovani
2:50.887s
Toygun Senler4
1:25.612s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
41 11 Rimantas Sagatas2
1h24:21.476s
Rimantas Sagatas2
2:50.292s
Rimantas Sagatas2
1:25.298s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
43 Тест патека Total test laps: 1621737
Your test laps: ???
- David Rolleston
1:24.602s
Минати тест сесии
Резултати од тестирањето
45 5 Leandro Sereno6
1h23:54.064s
João Monteiro2
2:48.957s
Leandro Sereno6
1:24.614s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
47 2 Vsevolod Demydov2
1h24:24.953s
Vsevolod Demydov2
2:51.061s
Vsevolod Demydov2
1:25.314s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
48 6 Christos Bobolis
1h24:22.423s
Christos Bobolis
3:04.681s
Christos Bobolis
1:25.295s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
51 9 Vsevolod Demydov2
1h24:55.510s
Vsevolod Demydov2
3:04.391s
Jani Syrjäläinen
1:25.824s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
54 16 Dmitri Nadkho
1h24:26.698s
Dmitri Nadkho
2:50.478s
Dmitri Nadkho
1:24.158s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
57 14 Justinas Smyšliajevas4
1h23:50.106s
Pavel Buhharin
2:50.332s
Rimantas Sagatas2
1:22.946s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
58 12 Jarosław Nowacki
1h23:09.267s
Jukka Sireni
2:51.186s
Jarosław Nowacki
1:22.955s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
61 11 Christos Bobolis4
1h23:56.396s
Christos Bobolis4
2:50.509s
Christos Bobolis4
1:23.589s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
65 12 Roland Postle6
1h24:12.162s
Theodosis Vogiatzis
2:51.731s
Roland Postle6
1:23.306s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
67 Тест патека Total test laps: 1304811
Your test laps: ???
- Cesar Núñez
1:25.232s
Минати тест сесии
Резултати од тестирањето
68 6 Jens Frostrup
1h23:09.974s
Patryk Janczak
2:51.266s
Jens Frostrup
1:23.816s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
71 7 Christos Bobolis4
1h23:33.490s
Ioannis Dimitroglou4
2:50.480s
Christos Bobolis4
1:23.265s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
72 10 Nevzat Kasapoglu
1h23:03.659s
Nevzat Kasapoglu
2:50.526s
Nevzat Kasapoglu
1:22.882s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
76 7 Gonzalo Alvarez
1h22:49.217s
Jasper Coosemans
2:51.491s
Gonzalo Alvarez
1:22.578s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
78 14 Yug Desai2
1h23:27.032s
Rimantas Sagatas2
2:52.222s
Jasper Coosemans1
1:23.463s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
81 3 Yug Desai3
1h24:23.724s
Jan Velske2
2:51.529s
Yug Desai3
1:23.615s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
84 1 Andrea Squizzato1
1h23:33.302s
George Slater1
2:50.472s
Daniele Bontempo
1:23.635s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
87 14 Rafal Celejewski
1h23:25.674s
Bert Huylebroeck
2:49.040s
Rafal Celejewski
1:22.638s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката