Monte Carlo

Патека Технички податоци
Локација: Монако Моќност: 7
Датум: Не е на календарот Управување: 7
Должина на патеката: 262.8км Забрзување: 12
Круга: 78 Аеродинамички притисок: Висока
Разлика од круг: 3.369 км Претекнување: Многу тешко
Просечна брзина: 159.31 км/ч Тврдина на суспензијата: Медиум
Одржани трки: 46 Потрошувачка на гориво: Ниска
Број на кривини: 19 Потрошувачка на гуми: Средна
Време на влез/излез од боксот: 18s Ниво на грипот: Нормално
Категорија: F1
Рекорди
Види ги најдобрите кругови на сите менаџери
Сезона Најдобар квалификационен круг
S93, R9
Мај 24, 2023
Aigars Vitolins 1:16.723s
Сезона Master
S91, R5
Јан 4, 2023
Gyuri Székely 1:17.882s
Сезона Pro
S41, R16
Мај 23, 2014
Kirill Sikachyov 1:18.752s
Сезона Amateur
S87, R13
Мај 27, 2022
Hola Evony 1:20.606s
Сезона Rookie
S82, R12
Јул 3, 2021
Mike Kreisz 1:21.935s
Види ги најдобрите кругови во трка на сите менаџери
Сезона Рекорд на патеката
S82, R12
Јул 6, 2021
Bruno Caseiro 1:16.137s
Сезона Master
S91, R5
Јан 6, 2023
Gyuri Székely 1:17.681s
Сезона Pro
S76, R4
Мај 26, 2020
Madars Zvaigzne 1:18.342s
Сезона Amateur
S82, R12
Јул 6, 2021
Stéphane Rombaux 1:20.183s
Сезона Rookie
S82, R12
Јул 6, 2021
Mike Kreisz 1:20.138s

Ги пратиме промените и податоците
Види ги најдобрите кругови на сите менаџери
Сезона Најдобар квалификационен круг
S28, R14
Дек 23, 2011
Justinas Smyšliajevas2 1:29.034s
Сезона Master
S38, R12
Окт 18, 2013
Grzesiek Jakubiak 1:30.227s
Сезона Pro
S38, R12
Окт 18, 2013
Czarek Osiak 1:31.258s
Сезона Amateur
S38, R12
Окт 18, 2013
Shoaib Mohamed 1:33.122s
Сезона Rookie
S38, R12
Окт 18, 2013
Anestis Mamplekos 1:37.021s
Види ги најдобрите кругови во трка на сите менаџери
Сезона Рекорд на патеката
S53, R6
Мај 31, 2016
Jan Pavlicek1 1:28.848s
Сезона Master
S81, R17
Мај 21, 2021
Dominique Jean 1:28.991s
Сезона Pro
S81, R17
Мај 21, 2021
Michel Vandecatelle 1:29.625s
Сезона Amateur
S53, R6
Мај 31, 2016
Graham Mercer 1:32.212s
Сезона Rookie
S38, R12
Окт 18, 2013
Jensen Owens 1:34.760s
Опис

Првата трка и Монако ГП се одржа далечната 1929 година, со принцот Луи Втори од кој трката и настанот ја имаше комплетната подршка. На оваа патека воглавно, потребни се големи вештини на возачот, а секако и силината на болидот, бидејки самата патека познато ни е и дека не нуди некоја посебна можност за претекнување или голема возбуда. На оваа патека за пример имаше 6 победи по ред Ајритон Сена помеѓу 1987 и 1993 година. Тесна и збиена трка, по улична патека, низ градот, како што кажавме ни виртуелно не е возможно да се направи нешто повеке, ако не сте од самиот старт на водечките позиции. А секако единствена можност да напредувате е - ако возачот пред вас погреши и испадни од трката. Патеката беше сведок на некои големи изненадувања и резултати, низ годините наназад, особено тоа важи за француските возачи, Жан Пјер Белтоа, кој ја забележа единствената ГП победа и тоа на влажна патека, низ дождот во 1972 година. Оливие Пани ја забележа тука исто така меморијалната победа во 1996 година, стартувајки од средината на стартот, но успеа со својот Лижие да стигне до подиумот. Патеката исто така е сведок на страшната несрека и трагичната смрт на Лоренцо Бандини, инцидент во кој удри директно преку шиканата ,промашувајки го свијокот во 1967 година. Основната изведба на патеката е останата иста од самиот почеток и настанок на патека од 1929 година, секако со мали преправки на неколку свијоци,со цел да се намалат брзините, а да се обезбеди поголема сигурност. Тунелот е направен под Хотелот Лоеф во 1973 година, со што вклученоста на истиот во трката и во патеката ја зголемува спектакуларноста на самата патека, а секако дава и еден спектакуларен пејсаж и видик над самата патека во целост , а тоа секако важи и за сите гледачи и на тв преносите. Безбедноста на самата патека била голем проблем низ годините наназад, со оглед на тоа дека пит и самите погони за болидите и екипите, се доста тука инфериорни во однос на сите останати патеки. Но властите и самите водачи на Ф1 циркусот направија доста исклучоци посебно за оваа патека, се со цел да остане на мапата на Ф1 и на тркачкиот календар. Фактот за тоа е дека оваа историска патека носи најмногу приходи и пари во касата на Ф1 циркусот, а секако и фактот дека е легендарна и претставува поим за улични трки, посебно за Ф1 и најбрзата класа .

Историја
Сезона Трка Победник Пол-поз Најбрз круг
1 11 Daniel Cotlo
1h51:34.065s
Manuel Gonzalez
2:50.895s
Manuel Gonzalez
1:24.025s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
2 13 Mariano Torregomez
1h50:15.793s
Mariano Torregomez
2:47.214s
Cristian Iorga
1:22.671s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
3 11 Petar Totev
1h48:06.033s
Leandro Sereno
2:43.439s
Vaidotas Valiukas
1:21.768s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
4 10 Maxim Kotov
2h5:55.320s
Maxim Kotov
3:10.718s
Leandro Sereno
1:23.572s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
5 10 Maxim Kotov
2h5:16.962s
Petar Totev2
2:57.224s
Cristian Iorga1
1:23.726s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
6 10 Maxim Kotov
2h7:34.614s
Edvinas Pranculevicius
2:43.011s
Marcos Malfatti
1:23.958s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
7 Тест патека Total test laps: 127749
Your test laps: ???
- Vladimir Petrov
1:18.205s
Минати тест сесии
Резултати од тестирањето
8 4 Maxim Kotov1
1h58:55.999s
Georgi Georgiev
2:43.014s
Maxim Kotov1
1:21.647s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
9 8 Maxim Kotov2
1h45:33.087s
Gatis Laugalis1
2:39.404s
Maxim Kotov2
1:19.396s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
10 7 Vladimir Islentiev1
2h0:44.782s
Gatis Laugalis1
2:41.510s
Vladimir Islentiev1
1:22.373s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
11 9 Jari Aareskoski
1h49:26.188s
Leandro Sereno
2:41.196s
Jari Aareskoski
1:20.903s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
12 5 Jos Roestenberg
1h45:21.767s
Jos Roestenberg
2:38.460s
Jari Aareskoski
1:18.951s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
13 12 Leandro Sereno1
1h49:36.920s
Edijs Putniņš
2:52.017s
Edijs Putniņš
1:19.743s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
14 14 Heidi Aareskoski
2h1:41.964s
Jari Aareskoski2
2:50.243s
Heidi Aareskoski
1:32.399s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
16 5 Jari Aareskoski2
1h56:58.817s
Heidi Aareskoski2
2:52.617s
Vladimir Islentiev2
1:21.020s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
17 9 Tomasz Wypych
1h44:57.473s
Tomasz Wypych
2:38.906s
Tomasz Wypych
1:18.996s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
18 7 Vladimir Islentiev2
1h55:05.033s
Toygun Senler
2:38.525s
Toygun Senler
1:19.109s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
19 4 Edvinas Pranculevicius
1h45:40.892s
Toygun Senler1
2:38.424s
Vladimir Islentiev2
1:19.521s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
20 1 Vladimir Islentiev2
1h57:11.185s
Toygun Senler2
2:49.815s
Sion Francis
1:20.939s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
21 4 Edvinas Pranculevicius
1h45:03.278s
Edvinas Pranculevicius
2:39.928s
Edvinas Pranculevicius
1:19.062s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
22 16 Toygun Senler3
1h44:33.194s
João Monteiro
2:37.577s
Paul Lynch
1:18.643s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
23 6 Toygun Senler3
1h45:13.939s
Zdenek Hladik1
2:50.411s
Leandro Sereno2
1:19.335s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
24 5 Edvinas Pranculevicius2
1h44:48.217s
Edvinas Pranculevicius2
2:38.266s
Zdenek Hladik1
1:18.895s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
25 10 Zdenek Hladik2
1h44:31.102s
Zdenek Hladik2
2:39.485s
Zdenek Hladik2
1:18.781s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
28 14 Justinas Smyšliajevas2
1h43:55.564s
Justinas Smyšliajevas2
2:47.947s
Justinas Smyšliajevas2
1:18.508s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
30 4 Leandro Sereno2
1h44:49.295s
Leandro Sereno2
2:37.865s
Vsevolod Demydov
1:18.790s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
31 1 Justinas Smyšliajevas4
1h44:33.530s
Justinas Smyšliajevas4
2:36.803s
Justinas Smyšliajevas4
1:18.978s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
33 10 Leandro Sereno3
1h44:42.086s
Vsevolod Demydov
2:48.791s
Jan Pavlicek
1:18.543s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
36 8 Leandro Sereno5
1h44:16.042s
Leandro Sereno5
2:35.886s
Leandro Sereno5
1:18.487s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
38 12 Vsevolod Demydov
1h52:17.224s
Vsevolod Demydov
2:59.674s
Rimantas Sagatas2
1:19.775s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
41 16 Nikolay Borzenkov
1h44:17.165s
Vsevolod Demydov2
2:34.896s
João Monteiro1
1:17.984s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
45 8 Leandro Sereno6
1h44:06.334s
Roland Postle1
2:34.910s
Roland Postle1
1:18.050s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
47 9 Leandro Sereno6
1h45:29.641s
Daniel Comalada
2:37.492s
Stefan Wenke
1:18.916s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
50 11 Roland Postle3
1h44:14.023s
Vsevolod Demydov2
2:36.405s
Roland Postle3
1:18.648s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
53 6 Jan Pavlicek1
1h58:14.541s
Jan Pavlicek1
2:59.898s
Jan Pavlicek1
1:28.848s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
57 5 Christos Bobolis3
1h44:30.623s
Rimantas Sagatas2
2:35.495s
Rimantas Sagatas2
1:17.537s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
59 1 Veres Tamás
1h44:54.095s
Veres Tamás
2:36.364s
Justinas Smyšliajevas4
1:17.643s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
61 12 Christos Bobolis4
1h44:44.757s
Vladimir Islentiev2
2:36.054s
Roland Postle4
1:17.165s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
64 15 Michal Szopinski
1h44:33.612s
Michal Szopinski
2:36.371s
Diego Mahecha
1:17.606s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
70 9 Piotr Noworyta
1h43:38.859s
Tomek Kiełpiński
2:48.976s
Piotr Noworyta
1:17.311s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
73 13 Toni Söyrinki
1h51:22.709s
Božidar Topčić
2:37.259s
Toni Söyrinki
1:17.173s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
75 Тест патека Total test laps: 1471354
Your test laps: ???
- Nikos Tzivas
1:17.760s
Минати тест сесии
Резултати од тестирањето
76 4 Gonzalo Alvarez
1h43:36.234s
Jasper Coosemans
2:37.629s
Roland Postle9
1:16.945s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
81 17 Alessandro Casagrande
1h57:11.060s
Ania Piekarska
2:48.903s
Ania Piekarska
1:19.953s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
82 12 Bruno Caseiro
1h43:56.698s
Jasper Coosemans1
2:37.015s
Bruno Caseiro
1:16.137s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
87 13 Rafal Celejewski
1h52:24.583s
Bert Huylebroeck
2:35.178s
Rimantas Sagatas2
1:17.343s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
91 5 Brice Meyer
1h43:58.511s
Simone Scarpa
2:35.418s
Brice Meyer
1:17.064s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
93 9 Mikko Suhonen
1h50:03.741s
Mikko Suhonen
2:34.544s
Mikko Suhonen
1:17.238s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката