Avus

Патека Технички податоци
Локација: Германија Моќност: 22
Датум: Не е на календарот Управување: 3
Должина на патеката: 312.3км Забрзување: 9
Круга: 64 Аеродинамички притисок: Ниска
Разлика од круг: 4.88 км Претекнување: Лесно
Просечна брзина: 314.23 км/ч Тврдина на суспензијата: Тврда
Одржани трки: 9 Потрошувачка на гориво: Многу висока
Број на кривини: 4 Потрошувачка на гуми: Ниска
Време на влез/излез од боксот: 13s Ниво на грипот: Нормално
Категорија: поранешена Ф1
Рекорди
Види ги најдобрите кругови на сите менаџери
Сезона Најдобар квалификационен круг
S79, R11
Дек 25, 2020
Jan Velske2 55.957s
Сезона Master
S97, R2
Јан 9, 2024
Stephen Bewers 57.633s
Сезона Pro
S90, R12
Ное 28, 2022
Roland Postle9 59.809s
Сезона Amateur
S85, R9
Јан 7, 2022
Alihan Zor 1:01.683s
Сезона Rookie
S75, R7
Мар 31, 2020
Yann Lebelanger 1:05.240s
Види ги најдобрите кругови во трка на сите менаџери
Сезона Рекорд на патеката
S79, R11
Дек 26, 2020
Jan Velske2 55.904s
Сезона Master
S85, R9
Јан 7, 2022
Pieterjan Staessen 57.570s
Сезона Pro
S90, R12
Ное 29, 2022
Geir Pukk 59.226s
Сезона Amateur
S67, R17
Дек 7, 2018
Jose Alvarez 1:01.180s
Сезона Rookie
S67, R17
Дек 7, 2018
Martin Short 1:02.340s

Ги пратиме промените и податоците
Види ги најдобрите кругови на сите менаџери
Сезона Најдобар квалификационен круг
S75, R7
Апр 3, 2020
Dmitry Nechitailo 1:06.368s
Сезона Master
S75, R7
Апр 3, 2020
Paul Williams 1:09.604s
Сезона Pro
S75, R7
Апр 3, 2020
Mike Bennett 1:09.810s
Сезона Amateur
S75, R7
Апр 3, 2020
Alen Bat 1:14.441s
Сезона Rookie
S75, R7
Апр 3, 2020
Yann Lebelanger 1:17.868s
Види ги најдобрите кругови во трка на сите менаџери
Сезона Рекорд на патеката
S75, R7
Апр 3, 2020
Róbert László2 1:07.774s
Сезона Master
S56, R5
Дек 2, 2016
Andrew King 1:10.328s
Сезона Pro
S56, R5
Дек 2, 2016
Daneks Britāls 1:10.934s
Сезона Amateur
S56, R5
Дек 2, 2016
László Mizse 1:13.949s
Сезона Rookie
S56, R5
Дек 2, 2016
Graeme Cuthbert 1:16.488s
Опис

Патеката Автомобил-Веркерс- и Убунгштрасе (Автомобилски сообракај и тренинг стаза), повеке позната како АВУС, е јавен пат во Берлин, Германија. Отворен во 1921 година, тоа е најстариот автопат со контролиран пристап во Европа. До 1998 година е исто така користен и како патека за одржување на трки и спортски настани. Додека е во рамките на нормалата за автопат, патеката е посебна за трки заради двата прилично долги правци, во форма на дупла патека за транспорт, со благи свијоци на секој крај. Северната кривина е направена и се користела од 1937 до 1967 година. Додека оригиналниот изглед е 19км долг, јужната кривина е променета неколку пати, за да ја скрати патека на 8,3км, потоа на 8,1, без кривината и банкината, а конечно да е 2,6км. АВУС беше домакин на единствената Формула Еден трка во 1959 година за Германското Гран При на 2 Август, на кое победник беше Тони Брукс.

Историја
Сезона Трка Победник Пол-поз Најбрз круг
50 17 Jan Pavlicek
1h7:18.325s
Roland Postle3
2:03.384s
Leandro Sereno7
1:01.447s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
56 5 Jarosław Nowacki
1h15:26.774s
Christos Bobolis3
2:01.652s
Justinas Smyšliajevas4
1:02.122s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
61 5 Roland Postle4
1h5:00.288s
Róbert László
2:02.533s
Róbert László
58.810s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
67 17 Roland Postle6
1h4:02.728s
Toni Söyrinki
2:00.044s
Jens Frostrup
57.947s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
75 7 Andreas Ramann
1h6:48.461s
Andreas Ramann
2:03.830s
Andreas Ramann
56.177s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
79 11 Jan Velske2
1h2:28.813s
Jan Velske2
2:04.643s
Jan Velske2
55.904s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
85 9 Ania Piekarska
1h3:25.439s
Ania Piekarska
1:54.865s
Ania Piekarska
56.371s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
90 12 Bruno Caseiro
1h3:17.164s
Pieterjan Staessen
1:55.203s
Bruno Caseiro
56.777s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
97 2 Lorenzo Di Buono
1h3:17.397s
Lorenzo Di Buono
1:54.867s
Lorenzo Di Buono
56.685s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката