Magny Cours

Патека Технички податоци
Локација: Франција Моќност: 12
Датум: Не е на календарот Управување: 8
Должина на патеката: 305.8км Забрзување: 11
Круга: 72 Аеродинамички притисок: Медиум
Разлика од круг: 4.247 км Претекнување: Тешко
Просечна брзина: 213.14 км/ч Тврдина на суспензијата: Медиум
Одржани трки: 25 Потрошувачка на гориво: Средна
Број на кривини: 14 Потрошувачка на гуми: Средна
Време на влез/излез од боксот: 18s Ниво на грипот: Високо
Категорија: поранешена Ф1
Рекорди
Види ги најдобрите кругови на сите менаџери
Сезона Најдобар квалификационен круг
S86, R6
Фев 28, 2022
Rafal Celejewski 1:12.308s
Сезона Master
S81, R16
Мај 18, 2021
Emmanuel Manfre 1:13.671s
Сезона Pro
S64, R9
Мај 3, 2018
Nikolay Borzenkov 1:14.793s
Сезона Amateur
S81, R16
Мај 17, 2021
Fabio Favi 1:16.294s
Сезона Rookie
S81, R16
Мај 15, 2021
Mike Kreisz 1:18.334s
Види ги најдобрите кругови во трка на сите менаџери
Сезона Рекорд на патеката
S86, R6
Мар 1, 2022
Pablo Fernandez1 1:11.736s
Сезона Master
S52, R13
Апр 23, 2016
Roman Lizogub 1:13.319s
Сезона Pro
S52, R13
Апр 23, 2016
Grzegorz Ogarek 1:13.833s
Сезона Amateur
S52, R13
Апр 23, 2016
Sergey Galymov 1:15.700s
Сезона Rookie
S81, R16
Мај 18, 2021
Mike Kreisz 1:16.808s

Ги пратиме промените и податоците
Види ги најдобрите кругови на сите менаџери
Сезона Најдобар квалификационен круг
S24, R8
Мар 11, 2011
Zdenek Hladik1 1:24.114s
Сезона Master
S90, R14
Дек 6, 2022
Peter Willmore 1:25.674s
Сезона Pro
S90, R14
Дек 6, 2022
Mihail Golovanov 1:26.202s
Сезона Amateur
S90, R14
Дек 5, 2022
David Melis 1:28.851s
Сезона Rookie
S90, R14
Дек 6, 2022
Neil Maidment 1:31.973s
Види ги најдобрите кругови во трка на сите менаџери
Сезона Рекорд на патеката
S60, R4
Авг 8, 2017
Atis Praudins 1:24.409s
Сезона Master
S60, R4
Авг 8, 2017
Tomi Kaartinen 1:25.856s
Сезона Pro
S60, R4
Авг 8, 2017
László Kovácsi 1:26.340s
Сезона Amateur
S60, R4
Авг 8, 2017
Nikolay Borzenkov 1:28.109s
Сезона Rookie
S26, R16
Авг 19, 2011
Vince Filocamo 1:30.507s
Опис

Тркањето на оваа патека започна во 1960 година кога фармерот Жан Берниго си направи тркачка патека на неговиот имот, блиску до селото МањиКур. Селото е на 9 километри југоисточно од Невер, малечок град кој се наоѓа на околу 240км јужно од Париз. Иако е само 2 километри во должина од стартот, патеката има висока репутација која брзо расти исто така со оформувањето на Винфилд Тркачкото Училиште во 1963 година. Ова се покажа како одличен почеток и плодна почва за голем број на француски таленти во Ф1 и сродните тркачки приредби. Меѓу тие таленти кои излегоа од тоа школо се Францис Северт, Патрик Депаје, Жан Пјер Жарие и Жак Лафит. Две патеки беа комбинирани во 1969 година, рефлектирајки ја потребата за подолга патека, а со тоа и интернационалните натпревари пристигнаа тука кон крајот на 1970 година во форма на Европска Формула3 Шампионат. Кон крајот на 1980 година, со оглед на очајната состојба на патеката, владата одлучи да инвестира во комплетна преправка на патеката и изградба на нов индустриски парк Технопол, изграден да ги привлече топ француските тркачки екипи. Лижие екипата беше меѓу тие кои први пристигнаа таму и неколку Ф3000 екипи кои го следеа нивниот пример. Новата патека ја следеше основата на патеката на Берино од 1971 година, со дополнувања и мала креација на Жак Лафит и Рене Арну. Имињата на неколку од свијоците на патеката рефлектираат дека и самите свијоци се ископирани, односно се земени примери од слични од останати познати тркачки патеки низ светот. Пример има во летечкиот десен свијок на Есторил и тесниот брз свијок на Аделаида. Патеката ја доживеа првата Ф1 трка во 1991 година во која како и следните три години доминираше екипата на Вилијамс Рено, со Михаел Шумахер победувајки ги и следните две трки на својот Бенетон.

Историја
Сезона Трка Победник Пол-поз Најбрз круг
3 12 Petar Totev
1h33:24.822s
Mariano Torregomez
2:45.420s
Petar Totev
1:15.946s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
5 3 Petar Totev2
1h38:13.484s
Maxim Kotov
3:00.242s
Gatis Laugalis
1:19.093s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
8 8 Maxim Kotov1
1h47:20.434s
Mariano Torregomez
2:57.503s
Maxim Kotov1
1:28.118s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
9 16 Vladimir Islentiev
1h34:25.572s
Edvinas Pranculevicius
2:33.851s
Vladimir Islentiev
1:16.664s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
11 12 Leandro Sereno
1h31:47.980s
Vladimir Islentiev2
2:29.314s
Gatis Laugalis1
1:14.662s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
14 7 Jari Aareskoski2
1h32:00.787s
Vladimir Islentiev2
2:28.913s
Vladimir Islentiev2
1:14.633s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
16 4 Heidi Aareskoski2
1h31:20.647s
Tomasz Wypych
2:26.153s
Jari Aareskoski2
1:13.574s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
21 Тест патека Total test laps: 808727
Your test laps: ???
- Edvinas Pranculevicius
1:13.387s
Минати тест сесии
Резултати од тестирањето
22 2 Edvinas Pranculevicius1
1h38:49.119s
João Monteiro
2:40.720s
Edvinas Pranculevicius1
1:15.214s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
24 8 Zdenek Hladik1
1h43:36.309s
Zdenek Hladik1
2:49.239s
Zdenek Hladik1
1:24.882s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
25 8 Zdenek Hladik2
1h30:28.893s
Zdenek Hladik2
2:27.370s
Zdenek Hladik2
1:13.215s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
26 16 Justinas Smyšliajevas
1h32:53.232s
Zdenek Hladik3
2:37.653s
Justinas Smyšliajevas
1:14.611s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
28 13 Justinas Smyšliajevas2
1h30:31.423s
Justinas Smyšliajevas2
2:27.291s
Justinas Smyšliajevas2
1:13.707s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
33 11 Mindaugas Sarocka
1h31:27.027s
Mindaugas Sarocka
2:28.042s
Ioannis Dimitroglou
1:13.954s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
38 3 Rimantas Sagatas2
1h31:53.761s
João Monteiro1
2:28.128s
Vsevolod Demydov
1:14.368s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
42 7 Vsevolod Demydov2
1h31:39.353s
Frederico Neves
2:26.698s
Vsevolod Demydov2
1:14.186s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
47 4 Stefan Wenke
1h31:57.347s
Daniel Comalada
2:27.739s
Stefan Wenke
1:14.185s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
52 13 Ioannis Dimitroglou
1h31:48.852s
Dmitry Shevel
2:29.135s
Dmitry Shevel
1:13.015s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
60 4 Paulo Pinto
1h43:27.512s
Alex Holland
2:38.538s
Vladimir Islentiev2
1:12.360s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
64 9 Roland Postle5
1h30:06.181s
Roland Postle5
2:28.774s
Jesus Fernandez
1:13.093s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
66 9 Martin Bedoya
1h30:09.401s
Łukasz Dudek
2:27.962s
Martin Bedoya
1:12.305s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
71 2 Ioannis Dimitroglou4
1h30:11.543s
Ioannis Dimitroglou4
2:26.913s
Ioannis Dimitroglou4
1:12.644s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
77 2 Andreas Ramann
1h31:14.642s
Andreas Ramann
2:27.554s
Andreas Ramann
1:13.372s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
80 Тест патека Total test laps: 1292785
Your test laps: ???
- Toni Söyrinki
1:13.502s
Минати тест сесии
Резултати од тестирањето
81 16 Bruno Caseiro
1h30:23.679s
Joachim Rang1
2:29.160s
Bruno Caseiro
1:12.074s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
86 6 Brad Marshall
1h29:56.533s
Rafal Celejewski
2:24.968s
Pablo Fernandez1
1:11.736s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
90 14 Bruno Caseiro
1h30:02.778s
Kuba Szajbel
2:38.486s
Bruno Caseiro
1:12.079s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката