Hungaroring

Патека Технички податоци
Локација: Унгарија Моќност: 7
Датум: Не е на календарот Управување: 10
Должина на патеката: 305.5км Забрзување: 13
Круга: 77 Аеродинамички притисок: Висока
Разлика од круг: 3.968 км Претекнување: Многу тешко
Просечна брзина: 194.07 км/ч Тврдина на суспензијата: Медиум
Одржани трки: 33 Потрошувачка на гориво: Многу ниска
Број на кривини: 14 Потрошувачка на гуми: Многу ниска
Време на влез/излез од боксот: 16.5s Ниво на грипот: Многу високо
Категорија: F1
Рекорди
Види ги најдобрите кругови на сите менаџери
Сезона Најдобар квалификационен круг
S15, R12
Јул 24, 2009
Heidi Aareskoski1 1:13.710s
Сезона Master
S15, R12
Јул 24, 2009
Christer Andersson 1:15.260s
Сезона Pro
S88, R13
Јул 27, 2022
Gyuri Székely 1:15.032s
Сезона Amateur
S71, R11
Авг 1, 2019
Klas Britse 1:17.991s
Сезона Rookie
S88, R13
Јул 29, 2022
Ilmārs Līcītis 1:21.012s
Види ги најдобрите кругови во трка на сите менаџери
Сезона Рекорд на патеката
S77, R5
Јул 31, 2020
Yug Desai1 1:13.598s
Сезона Master
S65, R15
Јул 27, 2018
Viktor Dyankov 1:15.136s
Сезона Pro
S88, R13
Јул 29, 2022
Gyuri Székely 1:15.109s
Сезона Amateur
S71, R11
Авг 2, 2019
Martin Freeth 1:17.496s
Сезона Rookie
S34, R15
Фев 5, 2013
Keri Lovell 1:19.479s

Ги пратиме промените и податоците
Види ги најдобрите кругови на сите менаџери
Сезона Најдобар квалификационен круг
S34, R15
Фев 5, 2013
João Monteiro 1:25.219s
Сезона Master
S34, R15
Фев 5, 2013
Janne Väänänen 1:26.604s
Сезона Pro
S34, R15
Фев 5, 2013
Marcin Żak 1:27.589s
Сезона Amateur
S65, R15
Јул 27, 2018
Jeffrey Decoopman 1:29.749s
Сезона Rookie
S65, R15
Јул 27, 2018
Kevinas Breive 1:33.776s
Види ги најдобрите кругови во трка на сите менаџери
Сезона Рекорд на патеката
S83, R1
Јул 30, 2021
Harsh Sheth 1:25.968s
Сезона Master
S83, R1
Јул 30, 2021
Paul Williams 1:26.539s
Сезона Pro
S83, R1
Јул 30, 2021
Felipe Aguiar 1:27.761s
Сезона Amateur
S54, R3
Јул 22, 2016
Andrei Astahov 1:30.597s
Сезона Rookie
S19, R12
Апр 20, 2010
Loudon Wainwright 1:32.272s
Опис

Будимпешта ја одржа првата трика во ГП во 1936 година на патека која беше направена на и околу паркот во близина на центарот на градот. Нуволари ја зеде победата тој ден на својата Алфа, пред голимиот број на публика на патеката која се насобра тој празник ден за мототрките во Будимпешта. Патеката беше преправена во 1960та година на која се одржуваа Европските туринг трки , но Ф1 повторно не ја посети Будимпешта се дури Берни Еклстон не започна да инвестира во патеки и трки во Источна Европа. Според студијата на Унгарската Влада, одлуката беше да се изгради нова патека во Три Спрингс Воли, некои 15 километри надвор од Будимпешта. Патеката за само 7 месеци беше направена,а првата ГП трка се одржа на истата во 1986 година, во трка во која победи Пике на својот Вилијамс, пред огромната маса на публика, која достигнувала рекордни над 200,000 гледачи и фанови на Ф1 трките. И покрај одличните сетирања и одличната посетеност, патеката беше прилични критизирана за многу малиот број места и простор за претекнување, за што се велеше дека е направена само патека колку да се извозат круговите , а нема место за адреналин и забава. Овај факт беше илустриран во 1990 година, кога Тиери Бутсен држеше маса на болиди зад себе, кои едноставно не можеа и немаше каде да го престигнат и да направат маневар да го поминат. Така да Бутсен победи пред Ајритон Сена на таа трка.

Историја
Сезона Трка Победник Пол-поз Најбрз круг
2 6 Cristian Iorga
1h44:28.673s
Mariano Torregomez
2:38.784s
Cristian Iorga
1:19.601s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
4 4 Petar Totev1
1h43:34.873s
Petar Totev1
2:36.837s
Leandro Sereno
1:19.043s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
6 12 Vladimir Islentiev
1h44:44.965s
Vladimir Islentiev
2:37.943s
Gatis Laugalis
1:20.392s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
7 9 Maxim Kotov
1h41:10.278s
Maxim Kotov
2:48.293s
Maxim Kotov
1:17.171s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
9 11 Vladimir Islentiev
1h40:51.230s
Edvinas Pranculevicius
2:34.081s
Edvinas Pranculevicius
1:16.683s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
10 9 Gatis Laugalis1
1h39:44.254s
Gatis Laugalis1
2:31.247s
Gatis Laugalis1
1:16.487s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
12 8 Jari Aareskoski
1h41:34.591s
Gatis Laugalis1
2:35.678s
Jari Aareskoski
1:17.547s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
14 13 Jari Aareskoski2
1h41:29.540s
Jari Aareskoski2
2:33.975s
Jari Aareskoski2
1:17.565s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
15 12 Heidi Aareskoski1
1h38:11.596s
Heidi Aareskoski1
2:29.295s
Heidi Aareskoski1
1:14.934s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
19 12 Toni Söyrinki
1h53:55.201s
João Monteiro
2:56.049s
Michał Smiatacz
1:26.971s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
21 2 Toygun Senler3
1h40:14.120s
Edvinas Pranculevicius
2:33.999s
Toygun Senler3
1:16.664s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
23 7 Edvinas Pranculevicius1
1h39:31.098s
Edvinas Pranculevicius1
2:31.611s
Edvinas Pranculevicius1
1:15.865s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
24 11 Leandro Sereno2
1h41:32.285s
Zdenek Hladik1
2:44.058s
Leandro Sereno2
1:16.647s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
26 10 Zdenek Hladik3
1h40:09.895s
Zdenek Hladik3
2:32.871s
Justinas Smyšliajevas
1:16.634s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
30 6 Mindaugas Sarocka
1h44:27.238s
Leandro Sereno2
2:32.171s
Mindaugas Sarocka
1:16.230s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
32 1 Wojciech Uzikowski
1h39:39.924s
Tomasz Kaminski
2:31.570s
Wojciech Uzikowski
1:15.823s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
34 15 José Abi Jaudi
1h48:56.056s
João Monteiro
2:41.001s
João Monteiro
1:16.172s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
36 5 Toygun Senler4
1h52:30.883s
Toygun Senler4
2:52.387s
Andrei Kolesnikovich
1:26.315s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
37 7 Leandro Sereno5
1h39:33.767s
Leandro Sereno5
2:31.040s
Leandro Sereno5
1:15.897s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
40 9 Rimantas Sagatas2
1h39:26.469s
Rimantas Sagatas2
2:31.455s
Rimantas Sagatas2
1:15.764s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
42 15 João Monteiro1
1h41:40.879s
Roland Postle
2:31.106s
João Monteiro1
1:15.932s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
48 9 Jan Pavlicek
1h39:41.001s
Jan Pavlicek
2:31.812s
Christos Bobolis
1:15.827s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
50 7 Roland Postle3
1h40:15.550s
Vsevolod Demydov2
2:32.345s
Victor Chernyshev
1:16.334s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
54 3 Jan Pavlicek2
1h45:13.127s
Christos Bobolis2
2:41.533s
Alexey Manukalov
1:15.593s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
60 1 Paulo Pinto
1h38:21.779s
Roland Postle4
2:31.831s
Paulo Pinto
1:13.840s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
65 15 Pavel Buhharin
1h43:47.506s
Theodosis Vogiatzis
2:42.774s
Łukasz Dudek
1:14.683s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
71 11 Roland Postle6
1h38:57.252s
Radek Sus
2:32.757s
Roland Postle6
1:15.096s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
76 2 Gonzalo Alvarez
1h39:13.438s
Jasper Coosemans
2:32.601s
Jasper Coosemans
1:14.637s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
77 5 Yug Desai1
1h39:26.607s
Yug Desai1
2:40.685s
Yug Desai1
1:13.598s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
80 4 Pablo Fernandez
1h38:28.185s
Yug Desai3
2:29.681s
Joachim Rang
1:13.671s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
83 1 George Slater
1h52:22.538s
Antonio Gattulli
2:29.945s
Michał Wilczyński
1:16.455s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
86 9 Brad Marshall
1h47:05.537s
Rafal Celejewski
2:29.081s
David Rolleston1
1:14.758s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
88 13 George Slater1
1h38:52.617s
Bert Huylebroeck
2:30.484s
Aigars Vitolins
1:13.952s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката